De lokale politiek versplinterde steeds meer; 150 nieuwe facties

Image source - Pexels.com


De lokale politiek is de afgelopen 3,5 jaar aanzienlijk meer gefragmenteerd geraakt. In die periode verlieten een of meer raadsleden hun partij en richtten in 45,6 procent van de gemeenteraden een nieuwe fractie op, resulterend in 150 fracties meer dan in 2018, meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

NRC deed onderzoek naar de veranderingen in 318 gemeenteraden sinds de verkiezingen van 2018. In de overige 34 gemeenten vinden in maart volgend jaar geen gemeenteraadsverkiezingen plaats vanwege herindelingen – gemeenten die worden samengevoegd of opgesplitst.

De meeste raadsleden die hun partij verlieten om hun eigen factie te beginnen, deden dat vanwege een ‘meningsverschil’, constateerde NRC.

Hoewel splitsingen in politieke partijen niet verboden zijn onder de Kieswet, pleiten sommigen ervoor om dit te bemoeilijken, aldus de krant. Afgesplitste fracties krijgen nu al minder spreektijd en geld in het parlement. Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken riep enkele jaren geleden gemeenten op om soortgelijke maatregelen door te voeren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?