D66 stelt zespartijencoalitie voor, waaronder ChristenUnie

Image source - Pexels.com


D66 heft de blokkade op tegen een kabinet met de ChristenUnie. Wel wil de partij eerst onderhandelingen met de zes partijen uit het ‘brede centrum’ van de Tweede Kamer. Dat zei partijleider Sigrid Kaag tijdens een ontmoeting met partijgenoten in Amsterdam.

De formatiegesprekken gaan maandag verder. Informateur Johan Remkes gaat in gesprek met de leiders van de VVD, D66 en CDA. Remkes bekijkt of er een minderheidscoalitie gevormd kan worden, maar D66 ziet dat niet zitten omdat zo’n coalitie instabiel zou zijn. Zes maanden na de verkiezingen zit het formatieproces vast.

Mochten de gesprekken tussen VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie niets opleveren, dan is D66 ook bereid om de voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie te bespreken. Tot nu toe hield D66 vast met beide linkse partijen te willen regeren.

Als er een andere coalitie wordt gevormd dan met deze zes partijen, “moet de inhoud zo goed zijn dat het voor alle deelnemende partijen haalbaar, verklaarbaar en een goed verhaal voor het land is”.

Kaag liet medio vorige maand weten niet meer met de ChristenUnie te willen regeren. “Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten”, zegt ze in een interview met het AD.

De VVD en CDA willen graag blijven regeren met de ChristenUnie. Een kabinet met alleen PvdA of GroenLinks is ook acceptabel voor VVD en CDA, maar de twee linkse partijen willen alleen samen een kabinet. De VVD en CDA weigerden dat.

Kaag zei zondag de impasse in het formatieproces te willen doorbreken. “Ik denk dat het verstandig en volwassen is en het juiste om te doen.” Haar partij neemt volgens haar haar verantwoordelijkheid. “Je kunt niet achterover leunen en doen alsof je er geen deel van uitmaakt.”

Volgens haar is Nederland wanhopig op zoek naar een doorbraak in het vormingsproces. Ze ziet ook dat er grote tegenstellingen zijn tussen de zes partijen, maar ze zijn ook bereid om compromissen te sluiten. Dat bleek volgens haar vorige week tijdens het Kamerdebat over de begroting voor volgend jaar.

De D66 zei eerder vooruitgang te willen boeken in een nieuw kabinet op het gebied van medische ethiek, zoals de abortuswet en het wetsvoorstel euthanasie na een voltooid leven. Ook op het gebied van Europa wil de partij veranderingen. Daarom wilde Kaag aanvankelijk niet meer met de ChristenUnie praten.

Volgens haar moet het voltooide leven een vrije keuze zijn als het gaat om een ​​stemming in het parlement. Niet “vastgespijkerd” in een regeerakkoord. Als het dan in het parlement aan de orde komt, “ga ik er eerlijk gezegd van uit dat het wordt weggestemd.”

Klimaat, onderwijs en de woningnood zijn de thema’s waar D66 zich op wil richten, legt Kaag uit. Een nieuw kabinet moet niet alles een beetje aanpakken, maar “een aantal hoofdzaken heel goed doen”, aldus de D66-leider. “Maar we komen er wel uit.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?