D66-leider Kaag bekritiseert Rutte in jaarlezing

Image source - Pexels.com


D66-leider Sigrid Kaag hield maandagavond de jaarlijkse HJ Schoo-lezing, waarin ze haar ongenoegen uitte over het gestagneerde vormingsproces over rechtse onwil om met linkse partijen samen te werken. Zonder hem expliciet bij naam te noemen, uitte ze kritiek op demissionair minister-president Mark Rutte en de VVD, meldt de NOS.

“Leiderschap is voor mij het tegenovergestelde van gehaast en gehaast zonder visie”, zei Kaag, verwijzend naar een uitspraak van Rutte een paar jaar geleden dat visie is als de olifant die het zicht belemmert. Kaag citeerde ook een topfunctionaris die zich afvroeg of de Nederlandse regering de afgelopen twintig jaar iets opmerkelijks heeft bereikt. “En hoe graag hij ook ongelijk zou hebben, hij kon niets verzinnen. Ik ook niet. Hoe lang ik er ook over nadacht”, zei Kaag.

Onder leiding van Rutte viel er een schaduw op Nederland, zei Kaag, met als voorbeelden het kinderopvangtoeslagschandaal en het niet altijd duidelijke coronavirusbeleid. “We moeten de nodige lessen leren als het gaat om menselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur. Dat geldt ook voor degenen die het hardst roepen hoe ongelooflijk cool ons ‘landje’ is. Veel te lang zijn we in slaap gesust de gevoelloosheid van zelfgenoegzaamheid door politieke bijziendheid.”

Kaag sprak ook over het proces van kabinetsformatie, dat sinds de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart al bijna een half jaar aansleept. Kaag zei dat het “voor haar moeilijk te begrijpen” is waarom de formatiepoging met linkse partijen GroenLinks en PvdA mislukt. “Soms heb ik het gevoel dat ik op een ander spoor zit dan mijn tegenstanders en collega’s in de politiek”, zei ze. “Misschien was ik al die tijd te goedgelovig. Want hoewel ik niet had uitgesloten dat we hier zouden belanden, hoopte ik toch anders. Ik dacht dat het serieus was, werkend vanuit de inhoud.”

In de zomer schreven de VVD en D66 als grootste twee partijen een schets die de basis zou vormen voor een regeerakkoord, met het idee dat andere partijen zich op basis van de inhoud bij de coalitie zouden kunnen aansluiten. PvdA en GroenLinks reageerden inhoudelijk positief, maar VVD en CDA drongen erop aan niet met beide linkse partijen te willen regeren. Ook nadat GroenLinks en PvdA aanboden om als één blok aan de onderhandelingen deel te nemen, in plaats van als twee afzonderlijke partijen.

Potentiële bondgenoten werden volgens Kaag daarom uitgesloten op andere gronden dan inhoud. “Het niveau van de Haagse commotie in deze formatie is veel te hoog. Er lijkt meer tijd te worden besteed aan wat er in de krant staat dan aan de geschiedenis die we zelf willen schrijven. Daar voel ik me niet prettig bij”, aldus Kaag. Voormalig formatie-informateur Mariette Hamer maakte soortgelijke opmerkingen toen ze het rapport presenteerde over haar mislukte poging om een ​​meerderheidscoalitie te vinden.

Kaag zegt dat het nu aan de zes betrokken partijen – VVD, D66, CDA, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie – is om samen tot een oplossing te komen. “Een goed kabinet in de Nederlandse traditie is een kabinet dat bestaat uit conservatieve en progressieve krachten. Een evenwichtig kabinet dus”, zei ze. Als grootste partij heeft de VVD “de verantwoordelijkheid om inhoudelijke steun en politiek vertrouwen terug te winnen, vooral van links”, voegde ze eraan toe.

De nieuwe informateur, Johan Remkes, begint later deze week met het onderzoeken van de mogelijkheden voor een minderheidsregering. Kaag zei dat haar partij wel wil praten, maar alleen onder duidelijke voorwaarden, waaronder het daadwerkelijk aanpakken van de klimaatcrisis. “Het is de randvoorwaarde voor al het andere. U zult begrijpen dat ik geen geloofwaardig onderdeel kan zijn van een kabinet dat geen dramatische en ultieme versnelling van het Nederlandse klimaatbeleid inzet.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?