D66-leden bevragen partijtop over omgaan met MeToo-probleem

Image source - Pexels.com


De leiders van D66 zullen zich zondag moeten verantwoorden voor de partijleden over het omgaan met integriteitskwesties. Ze zullen zowel de MeToo-zaak over voormalig prominent partijlid Frans van Drimmelen bespreken als een recent aan het licht gebracht integriteitsprobleem rond Europarlementariër Samira Rafaela, die de Europese D66-delegatie leek te splitsen.

Deze onderwerpen zullen naar verwachting centraal komen te staan, al mogen leden ook zaken over de werkomgeving bij D66 aan de orde stellen. Het partijbestuur maakte de ledenraad bekend naar aanleiding van de kwestie Van Drimmelen, waarin hij in 2015 en 2016 een vrouwelijke medewerkster zou hebben gestalkt en gechanteerd.

De zaak leek afgedaan na een rapport dat de lobbyist en partijleider leek vrij te pleiten. Maar de Volkskrant berichtte vorige maand over een vertrouwelijke bijlage waarin stond dat Van Drimmelen zich inderdaad schuldig had gemaakt aan stalking, bedreiging en chantage.

Partijvoorzitter Victor Everhardt en partijleider Sigrid Kaag verontschuldigden zich voor hun houding in de zaak. Volgens Everhardt heeft D66 het slachtoffer “een veilige werkomgeving” niet geboden. Leden zullen willen weten waarom eerdere besturen ook hebben nagelaten te handelen en waarom er een jaar lang geen opvolging is gegeven aan de vertrouwelijke bijlage. Ook de rol van Kaag komt aan de orde, aangezien de partijleider zelf toegaf dat ze te koel reageerde toen het slachtoffer haar benaderde.

Tot voor kort leek het erop dat de partijbijeenkomst vooral in het teken zou staan ​​van de zaak-Van Drimmelen. Maar onlangs kwam ook een andere zaak aan de orde: vrijdag meldde NRC dat drie oud-medewerkers met klachten over Rafaela naar de integriteitscommissie van D66 waren gestapt. Hun klachten werden gegrond verklaard. Rafaela was het niet eens met de conclusies en dreigde de partij te verlaten.

De partij heeft aangegeven dat er “de afgelopen jaren meerdere gesprekken zijn gevoerd” om de Europese delegatie bij elkaar te houden. Het bestaat naast Rafaela uit de Brusselse veteraan Sophie in ‘t Veld.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?