D66-Kamerlid presenteert wetsvoorstel voor X-gendermarkering in paspoorten

Image source - Pexels.com


D66-Kamerlid Lisa van Ginneken komt met een initiatiefwet om ervoor te zorgen dat mensen een X in hun paspoort en andere officiële documenten krijgen als ze niet als man of vrouw willen worden genoemd. Dit is momenteel alleen mogelijk na tussenkomst van de rechter.

Van Ginneken volgt het advies van de Raad van State op over een wijzigingsvoorstel dat zij wilde voorleggen aan een nieuwe Transgenderwet. Een dergelijke wijziging is volgens de raad niet de juiste manier om deze genderneutrale registratie door te voeren.

De wijziging heeft veel gevolgen voor andere wet- en regelgeving en de uitvoering daarvan, stelt de Raad van State in een advies dat vrijdag openbaar is gemaakt. Zo geven gemeenten aan dat het nogal wat kost om de aanpassingen in regelgeving en systemen door te voeren. De Raad oordeelde echter dat de bezwaren “geen onoverkomelijke hindernis” zijn voor de introductie van een X-gendermarkering.

De D66-politica zei op Instagram dat ze daarom haar amendement intrekt en werkt aan haar eigen initiatiefwet. “Want als ik mijn amendement zou willen doorzetten, zou dat de hele wet aanzienlijk vertragen”, zegt ze. “De nieuwe Transgenderwet (zonder X helaas) kan daardoor sneller in werking treden en dat is goed nieuws.”

Belangenorganisaties als COC en TNN vinden dat niet-binaire en andere genderdiverse mensen te lang hebben gewacht op een passende registratie. Ze zijn blij met het initiatief van Van Ginneken.

“Ongeveer 4 procent van de Nederlanders identificeert zich als man noch vrouw”, zeiden ze in een verklaring. “Deze groep ervaart een gebrek aan herkenning en ongemakkelijke situaties in het dagelijks leven omdat officiële geslachtsregistratie alleen mogelijk is met een M of V.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?