Covid-ziekenhuisopnames kunnen eind februari piek bereiken: RIVM


Ziekenhuisopnames in verband met Covid-19 zullen eind februari een piek bereiken, maar de exacte datum en omvang van de piek is onzeker, zei RIVM-hoofdmodelleur Jacco Wallinga in een interview met de NOS. Cijfers van patiëntencoördinator LCPS laten zien dat het aantal patiënten met de ziekte in de huidige behandeling met 20 procent is gestegen in een week, met meer dan 190 patiënten die elk van de afgelopen zeven dagen zijn opgenomen, het meeste sinds kerstavond.

Terwijl de ziekenhuisopnames weer stijgen, is er nog geen grote druk op de intensive care-afdelingen. Wallinga’s berekeningen kunnen gunstige scenario’s opleveren voorafgaand aan de vergadering van het Outbreak Management Team met het kabinet aanstaande vrijdag, meldt de NOS.

“Om niet al te hoge verwachtingen te wekken, hebben we gezegd dat het nog even zal duren…[but] als blijkt dat het beeld gunstiger is, dan geven we dat zeker door”, zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel over de mogelijke scenario’s.

Lees ook:  Kabinet bezuinigt 2,2 miljard euro op klimaat, ontwikkelingsgelden voor defensie: rapport

Hij benadrukte echter de onzekerheid rond de Omicron-variant – wanneer het aantal ziekenhuisopnames het hoogst zal zijn, welke druk dit op IC’s kan uitoefenen en hoe dit de ouderen zal beïnvloeden. Hij wees erop dat de spreiding van de Omicron-variant onder de leeftijdsgroepen ook verschilt van die van eerdere varianten en dat de oudere populaties tot nu toe minder vatbaar lijken. Die populaties waren ook de eersten die toegang hadden tot injecties met boostervaccins en vertegenwoordigen de hoogste vaccinatiepercentages per hoofd van de bevolking.

“Als je kijkt naar landen in West-Europa, het aantal positieve testen, ziekenhuis- en IC-opnames die ze melden, dan varieert het enorm. Ik ben dan ook heel voorzichtig om conclusies te trekken die zeggen dat als het in een ander land redelijk laag is, dat in Nederland ook zo zal zijn”, aldus Wallinga. “Op dit moment krijgen we de gegevens binnen van mensen die in Nederland zijn opgenomen met Omicron. Het zou heel goed kunnen dat het meevalt, maar dat moeten we eerst zien.”

Lees ook:  Nederland sluit zondagavond luchtruim voor Russische vliegtuigen

Gevraagd naar de mogelijkheid om meer maatregelen te versoepelen, zei Wallinga zich te herinneren dat Omicron ook heeft geleid tot ziekenhuisopnames van jongere mensen. Hij merkte ook op dat er veel mensen in het land zijn die lijden aan Long Covid, het syndroom waarbij mensen maanden later nog steeds last hebben van de gevolgen van de coronavirusinfectie. Wallinga zei: “Daar willen we niets aan toevoegen.”

Plaats een reactie