Covid-toegangspassen verlopen vanaf 1 februari zonder boostersschoten; Boostertotaal nadert 678.000

Image source - Pexels.com


De EU lijkt te streven naar een verplichte boosterprik binnen negen maanden om je coronavirustoegangspas vanaf begin februari geldig te houden. Hiermee hebben Nederland en andere EU-landen drie weken langer de tijd dan aanvankelijk gepland om zoveel mogelijk mensen een boostershot te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge zijn de EU-ministers van Volksgezondheid het in Brussel in principe eens geworden en hoeft het besluit pas de komende dagen te worden geformaliseerd. Het digitale coronaviruscertificaat (DCC) is “een goede manier om de grenzen open te houden”, zei hij. Het is daarom essentieel dat de lidstaten de geldigheid van boosters coördineren.

Sommige landen hebben gedreigd de grenzen te sluiten voor EU-burgers die niet binnen zes maanden na hun vaccinatie een herhalingsinjectie hebben gehad. Welke coronamaatregelen andere landen nemen, is aan hen, benadrukte De Jonge.

Volgens De Jonge is “gezamenlijkheid” het sleutelwoord om de coronavirussituatie in de EU weer onder controle te krijgen. De lidstaten mogen niet op eigen houtje maatregelen nemen om het vrije reizen binnen de EU te belemmeren. ‘Samen uit, samen naar huis’, zei hij. Hij is er ook voorstander van dat reizigers, ook gevaccineerde, die van buiten de EU naar Europa komen, bij aankomst een PCR-test moeten ondergaan, vertelde hij zijn collega’s.

Hij zal volgens De Jonge geen kritiek krijgen van de andere lidstaten op de trage start van de boostercampagne in Nederland. “We hebben ook versneld”, zei hij. Volgens de CDA-minister zijn er genoeg boostershots op voorraad om alle Nederlanders twee herhalingen te geven.

Tot nu toe hebben ongeveer 677.600 mensen in Nederland een boostervaccinatie gekregen tegen het coronavirus, zo schat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen die door de GGD zijn ingeënt. Dat zijn er zo’n 174.000 meer dan vorige week. Daarnaast kregen zo’n 332.000 mensen hun booster in een instelling of ziekenhuis. In de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Daarnaast kregen iets meer dan 119.000 mensen die een immuunstoornis hebben en met de eerste twee injecties onvoldoende bescherming hadden opgebouwd ook een extra dosis.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de gegevens doorgegeven aan het European Centre for Disease Prevention and Control. De Europese gezondheidsdienst houdt namens de Europese Economische Ruimte internationale statistieken bij. Met minder dan 700.000 inwoners die een boostervaccinatie kregen, of zo’n 5 procent van de volwassenen in Nederland, stond het land op de laatste plaats op de Europese ranglijst.

De minister zei ook dat hij de voorkeur gaf aan gezamenlijke aanschaf van andere medicijnen en middelen om Covid-19 te bestrijden, zoals het reumatoïde middel Tocilizumab. De EU moet minder afhankelijk worden van Azië of de Verenigde Staten en haar eigen productiecapaciteit opbouwen. Ook samenwerking tussen Europese gezondheidsdiensten is van groot belang. “Volksgezondheid is een nationale bevoegdheid, maar we hebben elkaar gevonden tijdens de coronacrisis.”

Daarom is hij enthousiast over HERA, een nieuwe Europese gezondheidsdienst die een centrale rol gaat spelen bij grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?