Covid-toegangspas keert alleen terug als deze op dat moment effectief is, zegt Health Min

Image source - Pexels.com


De toegangspas voor het coronavirus komt alleen terug als het destijds een effectieve maatregel is, zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in reactie op verzoeken van de ChristenUnie om het gebruik van de toegangspas uit de wet te schrappen. Zo ver wil de minister niet gaan, meldt de NOS.

“Het is iets waar je heel voorzichtig mee moet zijn en ik zie het niet zomaar terugkomen”, zei Kuipers maandagavond in een debat over de verlenging van de coronaviruswet. “Maar ik kan niet uitsluiten dat het nog kan worden gebruikt om de samenleving zo open mogelijk te houden.”

Het gebruik van de coronavirustoegangspas, die toegang geeft tot evenementen en andere grote bijeenkomsten voor mensen die zijn ingeënt tegen, hersteld van of negatief getest op Covid-19, is geregeld in de tijdelijke coronaviruswet. Deze wet is vijf keer verlengd en het parlement debatteerde na afloop over de verlenging. Het debat van maandag stond in het teken van de verlenging van 1 maart tot 1 juni. Het kabinet kondigde al een zesde verlenging aan.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker noemde het op dit moment onevenredig houden van de coronavirustoegangspas in de “toolbox voor het geval dat”. “De toegangspas voor het coronavirus draagt ​​nu niet bij aan de bescherming van de gezondheid en veiligheid van kwetsbaren”, zegt Bikker, erop wijzend dat toegangspassen momenteel nergens in Nederland nodig zijn.

Als de ChristenUnie vasthoudt aan haar overtuiging om de corona-toegangspas uit de wet te schrappen, is de kans groot dat het kabinet binnenkort meerderheidssteun voor de pas in de Tweede Kamer verliest. De maatregel was vanaf het begin controversieel. Volgens tegenstanders is het niet effectief en bevordert het de tweedeling in de samenleving.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?