Covid maatregelen: Kabinet neigt naar sluitingstijden 17.00 uur maar nog geen besluit

Image source - Pexels.com


Het kabinet heeft een idee van de richting die het wil uitgaan om de weken van recordbrekende besmettingen met het coronavirus aan te pakken. Vrijdag wordt een officieel besluit bekendgemaakt. Bronnen dicht bij het kabinet geven aan dat er nog veel aspecten van het nieuwe beleid kunnen veranderen.

Wat donderdagavond hoogstwaarschijnlijk was, is dat het kabinet het advies van het Outbreak Management Team zal opvolgen. Dit betekende dat horecazaken, niet-essentiële winkels en culturele instellingen elke dag tussen 17.00 uur en 05.00 uur moesten sluiten.

De ministers van het kabinet die betrokken zijn bij de discussie over de beleidswijzigingen rondom het coronavirus kwamen donderdag bijeen in het Catshuis. Tijdens dat overleg spraken demissionair minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de grootste steun uit voor krachtig ingrijpen.

Het lijkt nog steeds waarschijnlijk dat de onderwijssector open blijft, zoals geadviseerd door het Outbreak Management Team. Leden van het OMT waren naar verluidt verdeeld over de kwestie bij het opstellen van hun beleidsnota. Het blijft onduidelijk of er andere aanvullende maatregelen worden overwogen om besmettingen op scholen te voorkomen.

Op 13 november heeft Nederland een sluitingstijd van 20.00 uur ingesteld voor de horeca en essentiële winkels. Niet-essentiële winkels en diensten, en evenementen moesten om 18.00 uur sluiten. Bioscopen en live-theaters vermeden nieuwe beperkingen, afgezien van het toewijzen van zitplaatsen aan bezoekers en het beperken van het aantal bezoekers tot 1250 op locaties.

Ondanks deze inspanning stegen de gemiddelde dagelijkse coronavirusinfecties met 66 procent tot 22.265 gediagnosticeerde infecties per dag. Gemiddeld werden de afgelopen zeven dagen gemiddeld 331 mensen met Covid-19 in ziekenhuizen opgenomen, van wie 45 naar een intensive care-afdeling. Het IC-systeem kampt met maximaal 650 plaatsen voor Covid-19-patiënten, waarvan er al 530 bezet zijn. Het zou over ongeveer een week de capaciteit kunnen bereiken.

Rutte en De Jonge houden hun volgende persconferentie om eventuele wijzigingen aan te kondigen op vrijdag om 19.00 uur

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?