Coronaviruswet kan niet veel langer verlengd worden: Raad van State

Image source - Pexels.com


Nederland nadert het moment waarop het kabinet de wet die de coronamaatregelen regelt niet meer kan verlengen, stelt de Raad van State in een nieuw advies.

De Tijdelijke Wet maatregelen Covid-19 (Twm) is de wettelijke basis voor de coronamaatregelen en moet elke drie maanden worden verlengd. Die loopt in ieder geval tot 1 maart, maar het kabinet heeft al aangegeven deze te willen verlengen tot 1 juni.

De Raad van State heeft begrip voor de meest recente verlenging, maar vraagt ​​ook wanneer de situatie niet langer als een crisis wordt beschouwd. “De vraag is wanneer er nog sprake is van een ‘onmiddellijke dreiging’ en op welk moment de huidige crisis een (min of meer) normale situatie wordt.”

Het draagvlak voor de maatregelen neemt af, constateert de Raad. Daarnaast zijn de maatregelen recentelijk snel en vergaand afgebouwd. “Door deze ontwikkelingen komt het moment waarop (een groot deel van) deze wet redelijkerwijs niet meer verlengd kan worden stilaan dichterbij.”

Volgens de Raad moet de Wet publieke gezondheid “zo snel mogelijk” worden aangepast, zodat de Twm niet meer nodig is.

Eerder deze maand besloot het parlement de procedure voor de verlenging van de wet meer in eigen hand te nemen. Voorheen kon de Tweede Kamer een verlenging van de Twm pas achteraf goedkeuren. In de toekomst moeten zowel het parlement als de Senaat hun voorafgaande goedkeuring geven. Deze nieuwe procedure geldt nog niet voor de beoogde verlenging tot 1 juni.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?