Contraterrorismebaas noemde DENK moslim spreekbuis, PVV in geheime rapporten

Image source - Pexels.com


Landelijk coördinator terrorismebestrijding NCTV rapporteerde jarenlang over ‘polariserende’ politieke partijen in vertrouwelijke rapporten aan gemeenten, politie, ministeries en buitenlandse inlichtingendiensten, NRC-rapporten op basis van 159 interne rapporten die via de Wbp binnenkwamen. In sommige rapporten wordt DENK beschreven als spreekbuis van moslimfundamentalisme en wordt de PVV ervan beschuldigd bij te dragen aan radicalisering.

De NCTV noemde DENK in zeker zes Internet Monitoring Weekberichten, vertrouwelijke rapporten waarmee de coördinator andere overheidsorganisaties informeerde over ontwikkelingen rond extremisme. In 2017 waarschuwde de NCTV dat DENK het idee promoot dat moslims in Nederland anders worden behandeld dan niet-moslims, wat “wantrouwen jegens de overheid kan aanwakkeren en mogelijk antidemocratische tendensen kan aanwakkeren”.

De coördinator zei dat op DENK’s Facebook-pagina “iedereen die de manier van werken in twijfel trekt” wordt bestempeld als “vijand”, “zionist” of “nazi”. En het zei dat parlementslid Tunahan Kuzu “impliciet” het “Turkse regeringsbeleid” steunde door kritiek te uiten op een Turkse redacteur die het land ontvluchtte. In meerdere rapporten zegt de NCTV dat moslimfundamentalisten volgers adviseerden om op DENK te stemmen. DENK functioneert volgens de NCTV “als politiek platform voor politiek salafisme in de Tweede Kamer”.

Ook de extreemrechtse PVV kreeg veel aandacht. Volgens de NCTV komt de partij van Geert Wilders steeds dichter bij rechts-extremisten. Waar de partij extremisten eerder verbood van PVV-bijeenkomsten, liet de partij ze in 2018 wel toe op een manifestatie in Rotterdam. van hun ideeën wordt blijkbaar overgenomen door een gevestigde orde, deels als de PVV’, aldus de NCTV.

Volgens de coördinator wordt het onderscheid tussen extreemrechts en de PVV steeds moeilijker, onder meer omdat Wilders hashtags populair maakt die extremistische organisaties vervolgens overnemen. In 2017 uitte de NCTV de zorgen dat Wilders ‘Nederlanders’ tegen ‘buitenlanders’ opzet en daarmee ‘draagt ​​aan een voedingsbodem voor radicalisering’.

Ook andere partijen als Artikel1 (nu BIJ1) en FvD en leider Thierry Baudet kregen volgens de krant korte vermeldingen.

De belangstelling van de NCTV voor politici ligt gevoelig. De organisatie valt direct onder de minister van Justitie en Veiligheid en mag haar bevoegdheden niet gebruiken tegen parlementariërs. Vorig jaar verzekerde voormalig minister van Justitie, Ferdinand Grapperhaus, parlementariërs zelfs dat ze nooit onderworpen waren aan NCTV-rapporten. Hij zei dat de NCTV politici alleen op sociale media volgde om bedreigingen tegen hen te beoordelen en dat dit “niets te maken heeft met wat de politici doen of denken”.

De NCTV vertelde NRC dat de Tweede Kamer op dit punt niet verkeerd is geïnformeerd. Om trends en fenomenen “goed in te schatten” is het “onvermijdelijk” geworden dat “openbare verklaringen van relatieve spelers in beeld komen”, aldus de NCTV. Dus uitspraken van “particulieren” en “ook politici” werden geïnterpreteerd. De NCTV benadrukte dat deze wekelijkse berichtgeving een ‘product van het verleden’ is. De NCTV stopte vorig jaar met deze berichtgeving nadat NRC openbaarde dat het in strijd met de wet online informatie verzamelde over burgers, activisten, politici en religieuze leiders.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?