Compensatie voor slachtoffers kinderbijslagschandaal kan lang duren: Van Huffelen

Image source - Pexels.com


Het kan “heel lang” duren voordat alle ouders die slachtoffer waren van het kinderbijslagschandaal zijn gecompenseerd, czegt staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen in een interview met Nieuwsuur.

Er moet veel gebeuren om ervoor te zorgen dat ouders sneller gecompenseerd worden, aldus de staatssecretaris. Ze wijst erop dat ouders nog steeds aangeven dat ze het doelwit waren en dat de Belastingdienst er langer over doet dan voorheen.

Inmiddels staat vast dat ruim 20 duizend ouders recht hebben op een tegemoetkoming. Velen van hen kampen nog steeds met schulden of andere problemen door het kinderbijslagschandaal. Bijna 50 duizend mensen hebben zich bij de Belastingdienst gemeld als slachtoffer.

Tijdens het interview met Nieuwsuur liet Van Huffelen niet veel los over de explosieve ‘Palmen’-memo die vorige week weer in het nieuws was. Het stuk is geschreven door topambtenaar en jurist Sandra Palmen, waarin ze in 2017 al waarschuwde voor ‘verwijtbaar’ optreden van de Belastingdienst.

Uit een rapport van PwC blijkt dat op dat moment 24 functionarissen op de hoogte waren van het document. Twee van de functionarissen logen over hun kennis over de geheime memo.

Het accountantskantoor PwC deed onderzoek naar het verdwijnen van de memo, maar zei niet waarom de memo nooit de officiële en politieke top heeft bereikt.

Volgens de staatssecretaris is er alles aan gedaan om informatie te verkrijgen. Het onderzoek is volgens de staatssecretaris “zeer grondig” verlopen.

Een senior Finance Officer weigerde mee te werken aan een interview met PwC. Van Huffelen vindt dat “jammer”, maar het is aan de persoon zelf of ze al dan niet volledig mee wil werken aan het onderzoek.

In het kinderbijslagschandaal werden duizenden ouders op grond van hun etniciteit valselijk beschuldigd van fraudeurs en moesten ze hun kinderbijslag terugbetalen. Door de affaire stortte het kabinet Rutte III in december 2020 in elkaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?