Commissie wijt gebrek aan professionaliteit politie voor zelfmoord undercoveragent


De zelfmoord van een undercoveragent hield rechtstreeks verband met zijn werk, stelde een commissie die was aangesteld om de zaak te onderzoeken vast. De commissie Brouwer kwam tot haar “harde maar onvermijdelijke conclusie” op basis van onderzoek dat zij heeft gedaan naar het veelbesproken incident. Volgens de commissie was er veel te wensen over de professionaliteit van het WOD-team, de afdeling van de landelijke afdeling van de politie die undercoveroperaties uitvoert.

De commissie, onder leiding van de Friese burgemeester en voormalig officier van justitie Oebele Brouwer, heeft woensdag haar bevindingen naar buiten gebracht. “Deze politieagent heeft belangrijk en gevaarlijk werk gedaan voor ons als samenleving”, zegt Brouwer. “Het is verschrikkelijk om het zo tragisch te zien eindigen.”

De betrokken undercoveragent werkte van begin 2020 tot aan zijn dood in april onder zware en risicovolle omstandigheden tijdens een operatie in het Noord-Brabantse Zevenbergschen Hoek, gericht op een vermeende drugscrimineel. Het OM verdenkt Joop M. van grootschalige cocaïnehandel en witwassen.

Lees ook:  Nederland niet op schema om aan waterkwaliteitsnormen te voldoen

De politieagent deed zich voor als zijn joviale buurman en smeedde een band met M. en zijn partner. Na verloop van tijd raakte hij gevangen en bezweek uiteindelijk voor de druk. Er werd te weinig gedaan aan de tekenen dat het niet goed met hem ging.

“We zien dat de agent zich beter voordeed dan hij zich waarschijnlijk voelde. En we zagen ook dat hij soms bewust dingen verzweeg. Toch waren er voldoende signalen die opgepakt hadden kunnen en moeten worden”, aldus Brouwer.

“De korpschef en ik vinden dat niet acceptabel”, reageert minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus.

De zorg voor het geestelijk welzijn van undercoveragenten moet volgens de commissie Brouwer voorop staan. Het is gevaarlijk werk en vraagt ​​veel van de betrokken agenten. Mentale stabiliteit is cruciaal voor een operatieve, zei de commissie.

In 2007 zijn overheden overgegaan tot een betere professionalisering van het WOD-team, maar dit heeft niet tot significante verbeteringen geleid. De successen van het team zijn afhankelijk van de persoonlijke kwaliteiten van de individuele medewerkers en komen niet voort uit de professionaliteit van de organisatie, concludeert de commissie.

Lees ook:  Alle ogen gericht op D66 nu nieuwe verkiezingen in aantocht zijn

Grapperhaus zei dat de bevindingen “verontrustend” waren. Hij zei dat er een vervolgonderzoek zal plaatsvinden en dat er maatregelen zullen worden genomen om de situatie te verbeteren. “Dit mag nooit meer gebeuren.”

Hij stelt dat er psychologen en andere deskundigen ter beschikking komen van de WOD-staf en dat teams kleiner worden gemaakt. Alle lopende geheime operaties worden opnieuw gescreend om te bepalen of ze verantwoord kunnen doorgaan. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor de aansturing van en het toezicht op undercoveragenten. Voor deze maatregelen komt drie miljoen euro beschikbaar.

Diverse onderzoeken hebben de afgelopen jaren problemen bij de landelijke afdeling van de politie aan het licht gebracht. In juni kondigde het hoofd van de eenheid, Jannine van den Berg, haar vertrek aan. Aan het einde van het jaar zal ze aftreden. In oktober maakte Marjolein Smit, hoofd van de Specialized Operations Service (DSO) van de politie haar vertrek bekend.

Lees ook:  Turkije deporteert Nederlandse ambassadeur toch niet

Aanhoudende problemen en onrust binnen de dienst waren hiervan de aanleiding.

Plaats een reactie