Coalitiebesprekingen gaan vrijdag verder terwijl Rutte IV regeringsakkoord nadert

Image source - Pexels.com


De vier onderhandelingspartijen zijn nog niet klaar maar naderen het einde van het onderhandelingsproces. Vrijdag om 12.00 uur zetten ze hun overleg over een nieuw regeerakkoord voort. Aan de formatietafel schuiven weer gasten aan, dit keer vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, waterschappen, werkgevers en werknemers.

Donderdag zaten de partijleiders van de VVD, D66, CDA en ChristenUnie en hun secondanten met de twee informateurs van 13:00 uur tot bijna 23:00 uur. Daarna wilden ze niet meer zeggen dan “het ging goed en ze hebben een lange weg hebben afgelegd.”

Niemand reageerde op een mogelijke einddatum. Maar insiders meldden dat in de eerste helft van volgende week een regeerakkoord zou kunnen worden gepresenteerd. Mogelijk volgt in de laatste week voor de kerstvakantie een Kamerdebat over het regeerakkoord.

D66-leider Sigrid Kaag benadrukte donderdag laat in de avond dat ze hard door blijven werken. “Ik hoop dat we tot iets moois komen, iets heel ambitieus. Ik heb er goede zin in.” CDA-leider Wopke Hoekstra noemde het “een productieve avond waarin stappen zijn gezet. We zijn nog niet klaar, maar we hebben een lange weg afgelegd.”

Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees op de geboekte vooruitgang. “We gaan gestaag verder. We naderen het einde.” Mark Rutte van de VVD kwam als laatste naar buiten en gaf de kortste opmerking: “We zeggen pas iets als we klaar zijn.”

Vrijdag gaan voorzitter Jan van Zanen van gemeentenvereniging VNG, voorzitter Jaap Smit van het interprovinciaal overleg IPO en voorzitter Rogier van Sande van de Unie van Waterschappen als eerste met de onderhandelaars in gesprek. Daarna treden Ingrid Thijssen en Tuur Elzinga namens werkgevers en werknemers toe.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?