Coalitie akkoord over extra geld voor leraren, energierekeningen, huren

Image source - Pexels.com


De VVD, D66, CDA en ChristenUnie – de vier coalitiepartijen die de rijksbegroting voor volgend jaar opstelden – kwamen een extra investering van zo’n 2 miljard euro overeen in het verlagen van de huren en de energierekening, en het verhogen van de veiligheid en de lerarensalarissen. Dat was de uitkomst van het tweedaagse Begrotingsdebat, dat donderdagavond eindigde, meldt NU.nl.

Omdat het kabinet-Rutte III demissionair is, bevatte de begroting alleen grote investeringen in crises die niet kunnen wachten: het klimaat, de huizenmarkt en de bestrijding van de georganiseerde misdaad. De VVD, D66 en CDA – de partijen die momenteel in gesprek zijn over de vorming van een nieuw minderheidskabinet – vroegen de oppositiepartijen om plannen in te dienen en de begroting voor 2022 aan te passen. Ze zetten hiervoor 1 miljard euro opzij, maar dat bedrag werd uiteindelijk verdubbeld. De PvdA en GroenLinks wilden meer, maar steunden uiteindelijk de plannen van de coalitie.

500 miljoen euro gaat naar verlaging van de verhuurdersheffing. Diverse partijen, waaronder GroenLinks, SP en PvdA, wilden deze extra belasting voor woningcorporaties helemaal afschaffen, maar dat zou te duur zijn, zo’n 2 miljard euro kosten. Dus besloten ze het te verlagen. Dit moet ervoor zorgen dat er meer geld naar de bouw van nieuwe woningen en lagere huren gaat.

Nog eens 500 miljoen euro gaat naar het verhogen van de salarissen van leraren in het basisonderwijs en het dichten van de loonkloof tussen hen en hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

375 miljoen euro was bestemd om de stijgende energierekening van huishoudens deels te compenseren. De klimaatheffing op de energierekening wordt verlaagd en de bestaande belastingkorting wordt verhoogd. Ook het midden- en kleinbedrijf krijgt korting op de energierekening.

300 miljoen euro gaat naar Defensie om achterstanden in onderhoud weg te werken. En nog eens 200 miljoen euro gaat naar versterking van de veiligheid en handhaving.

Geld voor deze extra investeringen zal uit verschillende bronnen komen. Er komt 1 miljard euro uit het afschaffen van een controversieel belastingkrediet voor bedrijven. 700 miljoen euro komt uit aangescherpte regels over belastingontwijking. En het begrotingstekort loopt iets op. Dit wordt deels gecompenseerd door een hogere loonbelasting door stijgende lerarensalarissen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?