Christelijke partijleider verliet formatiedoc op trein; “Extreem dom”, zegt premier Rutte

Image source - Pexels.com


ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers was degene die in de trein een document achterliet dat de VVD en CDA voorbereidden voor de kabinetsformatie. Daar vond iemand het en gaf het door aan de Volkskrant. “Extreem dom”, zei VVD-leider Mark Rutte daarover. “Dit soort dingen gebeuren.”

Segers deed woensdag zijn bekentenis op Twitter. ‘Het domste wat je kan overkomen,’ zei Segers. “Ik reis Den Haag op en neer met de trein. Dat is een leuke manier van reizen en gaat bijna altijd goed. Maar nu ging het heel erg mis. Ik ben een mens en heb iets heel stoms gedaan. Sorry.”

Het document is gedeeld met D66 en ChristenUnie, die met VVD en CDA in onderhandeling zijn over een nieuw kabinet.

Zowel Rutte als informateur Johan Remkes benadrukten dat het document niet meer relevant is. “Er gaan veel stukjes rond in een formatie, ook tussen partijen. Dus dit zegt inhoudelijk niets over het eindproduct”, aldus Rutte.

“Eerlijk gezegd ontgaat mij de relevantie”, zegt informateur Remkes. “Dit is een stuk uit de vorige fase van de formatie.” Ook hij merkte op dat het vergeten van een document in een trein iedereen kan overkomen. “Mensen vergeten vaak dingen in de trein. Dat is mij ook overkomen.”

Het document komt uit een fase in het formatieproces toen Remkes een minderheidskabinet onderzocht met VVD, CDA en D66. In de zomer schreven de VVD en D66 ook een concept regeerakkoord. De twee stukken hebben veel overeenkomsten. Bovendien passen punten uit het gelekte document in het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie.

Geert Wilders, leider van oppositiepartij PVV, wil dat het gelekte document aan de Tweede Kamer wordt gegeven. Hij wil er volgende week over debatteren, samen met de ‘interpretatie van de informateurs’. Dit verzoek doet Wilders woensdag in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?