Chaotische aanpak overheid van seksueel misbruikzaken heeft meer structuur nodig: Expert

Image source - Pexels.com


Een expert op het gebied van seksueel geweld riep de overheid op om een ​​meer integrale aanpak van seksueel misbruik te ontwikkelen. Hij vindt dat de regering niet genoeg concrete actie heeft ondernomen en in plaats daarvan te veel ‘goedbedoelende commissies’ heeft gevormd, meldt de NOS.

“Er zijn al veel commissies geweest met aanbevelingen”, zegt Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld. “Wat is er met al die conclusies gebeurd?”

Bolhaar werkt momenteel aan een rapport over alle aanbevelingen die in het verleden zijn gedaan op het gebied van seksueel misbruik. Hij raadt mensen aan om binnen gezinnen en scholen regelmatiger seksueel grensoverschrijdend gedrag en grenzen te bespreken. Hij wees er ook op dat in 70 procent van de gevallen van seksueel misbruik in de kindertijd de dader een bekende is van het kind – geen vreemde of ‘man in de bosjes’.

“Hoe komt het dat we overal in Nederland van jongs af aan zwemles krijgen? Omdat we de gevaren van het water kennen”, zei hij volgens de NOS. “[But] er is bijna [no education] over seksueel gedrag.”

Bolhaar benadrukte dat seksueel misbruik een wijdverbreid probleem is in de samenleving en voerde aan dat de overheid dergelijke gevallen vaak als op zichzelf staande incidenten behandelt. Het beste wat kan worden gedaan, meent hij, is om slachtoffers te beschermen tegen daders, actie te ondernemen en “in te grijpen en hulp te bieden”.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag staat opnieuw landelijk in de schijnwerpers nadat onlangs seksueel wangedrag tegen personen die betrokken waren bij tv-programma The Voice of Holland aan het licht kwam.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?