CETA blijft gevoelig onderwerp tijdens minnelijk gesprek tussen Rutte en Trudeau

Image source - Pexels.com


Vrijdag kwam de Canadese premier Justin Trudeau langs voor een eendaags bezoek met de Nederlandse premier Mark Rutte in Den Haag.

Naast klimaatverandering, mensenrechten en de pandemie bespraken de twee premiers ook het delicate onderwerp CETA, het vrijhandelsakkoord tussen Canada en de EU. Ondanks een nipte meerderheid van stemmen van de Tweede Kamer, moet een meerderheid van de Eerste Kamer de deal nog bevestigen.

“Als je het niet eens bent met een vrijhandelsovereenkomst met een progressief, klimaatgericht land als Canada, ben je misschien toch niet echt een voorstander van vrijhandel”, zei Trudeau.

Tegenstanders van CETA vrezen dat het akkoord zal leiden tot een daling van arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Rutte zei te hopen in de toekomst te blijven samenwerken. “We hebben ons ten doel gesteld om als regeringsleiders om de twee jaar bijeen te komen om elkaar te steunen. Dit is de volgende stap in de sterke relatie tussen onze landen”, aldus Rutte.

Samen voerden Rutte en Trudeau later een informeel gesprek met studenten op de Campus van de Universiteit Leiden. Studenten stelden vragen, zoals hoe de twee landen de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs gaan nakomen. “We zijn het vaak over eens; laten we dat hier doen”, grapte Rutte.

Rutte gaf aan dat ze ook de hulp van het bedrijfsleven nodig hebben om hun doelen te bereiken.

De premiers sloten hun dag af met een diner in restaurant Pastis in Den Haag. “Bedankt voor de gastvrijheid, Mark. Moge onze vriendschap en de vriendschap tussen onze twee landen de komende jaren sterker worden”, tweette Trudeau.

Beide politici nemen zaterdag deel aan de G20-top in Rome. De wereldleider gaat in op klimaatverandering, economisch herstel en de gevolgen van de coronaviruspandemie.

Zondag gaan de leiders naar de VN-klimaatconferentie COP26 in Glasgow.

De Nederlandse minister moet binnenkort terug naar Nederland voor de persconferentie van dinsdag, waarin hij mogelijke nieuwe coronavirusmaatregelen zal aankondigen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?