CDA wil een einde maken aan tolerantie voor harddrugsbezit door individuen

Image source - Pexels.com


Het CDA pleit voor het stoppen van de tolerantie van “gebruikershoeveelheden” van harddrugs zoals ecstasy in een nieuwe visie op de Nederlandse aanpak van drugs. Daarin pleit de coalitiepartij voor een hardere aanpak van de drugscriminaliteit. Als het aan het CDA ligt, krijgt iemand die voor het eerst wordt betrapt met harddrugs een boete. De tweede keer zal resulteren in dienstverlening aan de gemeenschap.

Hoewel harddrugs officieel verboden zijn, wordt bijvoorbeeld één ecstasypil als bezit voor persoonlijk gebruik beschouwd en door de autoriteiten meestal getolereerd. Het CDA stelt dat het hebben van vijf ecstasypillen op zak zelfs wordt getolereerd op het Amsterdam Dance Event omdat “het niet haalbaar is dat de politie voor elk drugsbezit een arrestatie verricht”.

Volgens het CDA is het gedoogbeleid mede de reden “waarom Nederland veel meer is getroffen door de zware georganiseerde drugscriminaliteit dan in andere Europese landen”. De visie somt talloze andere maatregelen op die de partij wil nemen om te voorkomen dat Nederland een ‘narcostaat’ wordt.

De maximumstraf voor de productie van en handel in harddrugs moet volgens het CDA worden verhoogd en in overeenstemming worden gebracht met de buurlanden. De partij spreekt van een “strenge anti-maffiawetgeving naar Italiaans voorbeeld”. Daarnaast horen coffeeshops niet in het typische straatbeeld, vindt het CDA, dat ze wil verplaatsen naar bedrijventerreinen. Ook wil de partij een terugkeerfonds om in beslag genomen geld te investeren in kwetsbare wijken.

“Er zijn geen simpele oplossingen”, zegt Kamerlid Anne Kuik. “Als we de democratische rechtsstaat beter willen beschermen, mogen we geen middelen verspillen om dit doel te bereiken. Daarom komt het CDA met voorstellen die de hele keten versterken. Van preventie tot opsporing, en van informatiedeling tot wetgeving bij het lokale en internationale niveau om een ​​einde te maken aan drugsgerelateerde ondermijning.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?