Burgemeesters werken aan langetermijnaanpak polarisatie

Image source - Pexels.com


De burgemeesters in de Veiligheidsraad werken aan een langetermijnstrategie om polarisatie tegen te gaan, aangewakkerd door de coronaviruspandemie. De voorzitter van de 25 veiligheidsregio’s is maandagavond bijeengekomen en maakt zich grote zorgen over de toegenomen tegenstellingen. Er zijn veel spanningen in de samenleving, zeggen ze. “Je moet een strategie hebben. Het virus gaat niet helemaal weg en krijgt een vaste plek in ons leven”, zegt voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

Hoe de strategie eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Bruls wil in ieder geval niet praten met de “kleine groep ophitsers” maar met de grote meerderheid die openstaat voor argumenten. “Steek daar je energie in. Die andere mensen willen niet luisteren en zijn dus niet te overtuigen. Juist door het midden te versterken ligt de kracht en de oplossing. Dan wordt de groep radicalen vanzelf weer klein”, verwacht hij. .

Volgens demissionair minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) is er al jaren polarisatie. “Sociale media hebben hierin een enorm stimulerende en giftige rol. Die media mogen niet worden gebruikt voor opruiing en laster”, zei hij. Die ophitsing via onder meer Telegram leidde tot rellen in steden als Rotterdam. “Afgelopen weekend ging het goed”, aldus Grapperhaus. Hij vindt dat oproerkraaiers niet alleen moeten worden vervolgd, maar ook moeten betalen voor de schade die ze hebben aangericht.

Polarisatie kost de politie veel moeite, zegt politiechef Martin Sitalsing van de eenheid Midden-Nederland, die ook bij de bijeenkomst aanwezig was. Het tast ook de neutraliteit van de politie aan, zei hij. “Die neutraliteit, die voor ons een grote troef is, komt aan de orde omdat radicale groeperingen de politie zien als symbool van overheidsbeleid. Dat maakt het complex. We willen politie zijn voor iedereen en zo objectief mogelijk optreden .”

Volgende week komen de burgemeesters weer bij elkaar om een ​​ander onderwerp te bespreken. Later zullen al deze bijeenkomsten de basis vormen van een langetermijnstrategie tegen het coronavirus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?