Burgemeester Amsterdam: Nieuwe aanpak pandemie nodig; “Kan niet jaren in crisismodus blijven”

Image source - Pexels.com


Nederland moet zich voorbereiden op een leven waarin mensen omgaan met het coronavirus, zei Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Ze vertelde AT5 dat het tijd is om de mogelijkheid dat het coronavirus er is om te blijven, onder ogen te zien. We kunnen “niet eeuwig in de crisismodus blijven”, zei ze.

“Nu we moeten accepteren dat het misschien nooit helemaal weggaat, moeten we nadenken over hoe we een pandemie gaan bestrijden en ervoor zorgen dat onze samenleving op een prettige en vrije manier wordt georganiseerd”, zegt ze tegen de lokale omroep. Dit omvat het volgende kabinet dat plannen ontwikkelt die erop rekenen dat het SARS-CoV-2-coronavirus endemisch is voor de samenleving, en samenwerkt met onderzoekers en ziekenhuizen om zich op die uitkomst voor te bereiden.

“We moeten er inderdaad over gaan nadenken. Daar moeten we ook voorstellen voor doen om ervoor te zorgen dat mensen hoop hebben voor de komende jaren, en vertrouwen hebben in onze toekomst in Amsterdam, ongeacht en ondanks het coronavirus.”

Denk hierbij aan veranderingen in de sociale planning, zoals een kortere zomervakantieperiode en een langere winterstop. Ze stelde voor te kijken naar de seizoensinvloeden van het virus om risico’s in andere delen van de samenleving te verminderen wanneer het virus het meest besmettelijk is, maar het is aan het kabinet, niet aan gemeenten, om dergelijke beslissingen te nemen.

Halsema wil er ook voor zorgen dat scholen altijd open blijven en dat mensen een stabiel inkomensniveau kunnen behouden, “ook als er in de toekomst af en toe iets moet sluiten.”

Ook zei de burgemeester zeer verrast te zijn door de aanvankelijke opkomst van de Omicron-variant van het coronavirus. Vanaf woensdag was zo’n 25 procent van de nieuwe besmettingen in de hoofdstad gelinkt aan de variant. Het aantal Omicron-infecties verdubbelt elke twee tot drie dagen.

“Natuurlijk hopen we dat, ook al is het besmettelijker, je er niet zo ziek van wordt. Maar het is heel belangrijk om dit zo snel mogelijk onder controle te krijgen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?