Burgemeester Amsterdam dringt aan op verbod coffeeshops die wiet verkopen aan toeristen

Image source - Pexels.com


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is van plan door te gaan met een verbod op coffeeshops die wiet verkopen aan toeristen in de stad, zegt ze in een brief aan de gemeenteraad. Volgens haar is de handhaving van het ingezetenen-criterium “noodzakelijk” voor de gemeente om grip te krijgen op de coffeeshopmarkt en “onlosmakelijk” van een eventuele versoepeling van het cannabisbeleid, zoals gereguleerde teelt of uitgebreide handelsvoorraden, Het Parool rapporten.

Jaarlijks bezoeken ruim drie miljoen buitenlandse toeristen coffeeshops in Amsterdam. Ze hebben de cannabismarkt van de hoofdstad oncontroleerbaar groot gemaakt en een toegangspoort tot ernstige misdaad, zei Halsema. “Er is een zorgwekkende onderlinge afhankelijkheid tussen de soft- en harddrugshandel: geld uit de lucratieve cannabishandel vindt gemakkelijk zijn weg naar harddrugs”, schreef de burgemeester.

Samen met haar brief aan de gemeenteraad van maandag publiceerde Halsema wetenschappelijk onderzoek naar het alleen-bewonerscriterium, waarbij coffeeshops alleen cannabis mogen verkopen aan in Nederland geregistreerde personen.

Onderzoekers van Bureau Breuer & Intraval waarschuwden dat het criterium grote financiële gevolgen zou hebben voor Amsterdamse coffeeshops, vooral in de binnenstad waar de huren hoog zijn. Uit eerder onderzoek blijkt dat zo’n 66 coffeeshops voldoende zijn om aan de lokale vraag te voldoen. Amsterdam telt momenteel 166 coffeeshops. De onderzoekers verwachten daarom dat sommige coffeeshops failliet zullen gaan, terwijl andere aan toeristen zullen blijven verkopen om de bedrijfskosten bij te benen.

De gevolgen voor de straathandel zijn volgens de onderzoekers onzeker. Ze verwachten dat straatdealers die nu ‘nep-dope’ of harddrugs verkopen hun aanbod snel zullen uitbreiden met kwalitatief goede softdrugs. Sommige toeristen kunnen hun toevlucht nemen tot straatdealers, maar de onderzoekers konden niet inschatten hoeveel.

Toch zijn de Amsterdamse politie en het OM ervan overtuigd dat het criterium van alleen ingezetenen “de beste tijdelijke maatregel is om de cannabismarkt beheersbaar te maken”, aldus Halsema.

Volgens het Parool stevent de burgemeester mogelijk af op een botsing met de gemeenteraad. D66, GroenLinks, Bij1 en DENK zijn stuk voor stuk tegen het invoeren van een bewonerscriterium voor coffeeshops. De PvdA ondersteunt het alleen als de gemeente voldoende handhaving kan garanderen om straathandel tegen te gaan.

Halsema komt later dit jaar met een uitvoerings- en handhavingsplan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?