Burgemeester A’dam onder vuur om dure feestplanner


De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema krijgt kritiek vanwege een dure partyplanner die de gemeente heeft ingehuurd voor de viering van het 750-jarig bestaan ​​van de stad. Er zijn zorgen over de kosten die ermee gemoeid zijn en dat de gemeente de klus niet heeft uitbesteed, meldt De Telegraaf.

De gemeente heeft adviseur en PvdA-vooraanstaand Lennart Booij ingehuurd om zich voor te bereiden op het stadsjubileum in 2025. Hij doet dat al twee jaar en mag volgens De Telegraaf 10.000 euro per maand declareren voor 20 uur werk per week. Booij’s baan werd niet openbaar aanbesteed omdat de burgemeester dacht dat hij de juiste man voor de baan was, schrijft de krant.

Volgens Pieter Kuypers, hoogleraar Europees en Nederlands aanbestedingsrecht aan de Radboud Universiteit, kan een gemeente “bijna nooit” een opdracht gunnen zonder deze openbaar aan te besteden. Er is jurisprudentie van het Hof van Justitie dat deze uitzondering “uiterst restrictief” moet worden geïnterpreteerd en alleen van toepassing is in “zeer speciale” gevallen, zei hij. De zaak in Amsterdam had waarschijnlijk openbaar moeten worden aanbesteed, zei hij.

Lees ook:  Gezondheidsraad adviseert Covid-vaccins voor 5-11-jarigen in medische risicogroepen

“Het is frustrerend dat we voor de tweede keer in korte tijd worden geconfronteerd met loonafspraken die bij de gemeente niet lijken te voldoen aan de geldende regels”, zegt PvdA-fractieleider Sofyan Mbarki tegen de krant. “Dit is echt onacceptabel en ik verwacht van de burgemeester dat hij er alles aan doet om dit recht te zetten. Ik wil weten waarom het mis is gegaan en hoe het echt kan worden voorkomen.”

Plaats een reactie