Burgemeester A’dam geschokt door mensen die Joodse insignes dragen in anti-Covid-maatregelen protest

Image source - Pexels.com


Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei ‘met afgrijzen’ te hebben gezien dat mensen tijdens de demonstratie tegen de maatregelen tegen het coronavirus op de Dam een ​​gele davidster op hun kleding droegen. “Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt”, zei ze.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden joodse mensen in door de nazi’s bezette landen gedwongen zichzelf te markeren door een gele davidster te dragen, nu gewoonlijk een ‘gele insigne’ of ‘joodse insigne’ genoemd.

De burgemeester riep alle deelnemers aan de demonstratie op afstand te nemen van dit gedrag. “Het onbeschrijfelijke lijden van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag de dag ervaren door de pandemie van het coronavirus”, zei Halsema.

“Ons rijksmonument op de Dam herinnert ons nog elke dag aan deze gitzwarte periode in het verleden. Ik roep iedereen op om deze historisch beladen plek met respect te behandelen. Dat mensen op de Dam het nodig vonden om een ​​gele ster te dragen, is diep verdrietig en diep kwetsend voor alle overlevenden en familieleden.”

Ruim 20.000 mensen kwamen zondag demonstreren tegen de coronamaatregelen in Amsterdam. Ze verzamelden zich op de Dam en liepen daarna in een grote optocht door het centrum. Ongeveer zestig organisaties waren vertegenwoordigd.

De organisator van de demonstratie, Michel Reijinga, zei in reactie op “persoonlijke titel en namens Nederland in Verzet” dat hij de oproep van Halsema volledig steunt. Hij zei dat zijn “opa en oma met een ster rondliepen”. Er is dus “geen vergelijkingen op mijn pagina”.

“Maar”, zei hij, “ik heb een aanhang van meer dan 50.000 mensen en als vijftig mensen tussen hen met een ster liepen, ben ik daar niet blij mee, maar ik kan ze niet verbieden. Maar in ’40-’45 apartheid is gemaakt voor de Joden, en in ’20-’21 is apartheid gemaakt voor niet-gevaccineerden. Dus ik begrijp die mensen die die vergelijking maken. Maar volgens mijn achtergrond is het niet aan mij om dat te doen. Maar ik begrijp het wel .”

Aron Vrieler, antisemitisme-onderzoeker bij CIDI, noemde het dragen van een gele ster tijdens zo’n demonstratie een “serieuze bagatellisering van de Holocaust. Het is kwetsend voor de nabestaanden van de Holocaust, maar op zich ook zorgwekkend dat mensen bereid zijn om zo ver zonder na te denken over wat het betekent.” Volgens hem is er “niet eens in de verste verte een geval” voor vergelijking met “apartheid”. “Het dragen van een joodse ster onder deze omstandigheden is niet strafbaar, maar op zich al pijnlijk genoeg. De mensen die de ster droegen, lijden voor hun eigen politieke agenda en dat is pervers.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?