Bronnen: Nederland zou begin maart de meeste Covid-regels kunnen afschaffen

Image source - Pexels.com


Het kabinet hoopt begin maart de meeste resterende coronamaatregelen, waaronder het gebruik van mondkapjes en de social distancing-regel van 1,5 meter, af te kunnen schaffen, aldus bronnen. Wie grote festivals en evenementen wil bezoeken, moet een negatieve coronatest laten zien. Het kabinet wil eerst van het Outbreak Management Team (OMT) horen of een dergelijke verregaande versoepeling van de beperkingen in Nederland een verantwoorde handelwijze is. Coronavirus-infecties in het land zijn momenteel op een recordhoogte en het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 neemt al vijf weken toe, maar het aantal opnames op de intensive care is bijna 100 dagen laag gebleven.

Vanaf 25 februari mogen uitgaanslocaties, festivals en evenementen zonder vaste zitplaatsen mogelijk al open voor mensen die negatief testen op de besmetting met het coronavirus. Deze beleidswijzigingen in Nederland worden naar verwachting dinsdag op een persconferentie bekend gemaakt. Kuipers zei deze week dat de nieuwe focus van het kabinet ligt op het openhouden van de samenleving, wat werd gevierd door de burgemeesters in de Veiligheidsraad.

Als de experts het verantwoord vinden, worden er waarschijnlijk begin maart verdere stappen gezet. Mogelijk worden deze versoepelingen op een persconferentie op 8 maart bekend gemaakt, maar dat is nog niet zeker.

Eerder op de dag kwam naar voren dat het kabinet volgende week de openingstijden voor horeca, theaters en bioscopen wil verruimen. Het exacte tijdstip van sluiting wordt nog besproken. Deze bedrijven moeten momenteel om 22.00 uur sluiten. Klanten hoeven mogelijk niet langer op de toegewezen stoelen te blijven en de vereisten van social distancing in de horeca en de culturele sector kunnen verdwijnen, waardoor ze de opkomst tot maximale capaciteit kunnen verhogen.

Verder zal volgens bronnen dicht bij het kabinet ook het advies om thuis te werken verdwijnen. Het huidige advies is sinds 26 november van kracht. Volgende week wordt waarschijnlijk ook bekend dat de beperking om maximaal vier personen thuis te ontvangen wordt opgeheven.

Het kabinet is “voorzichtig optimistisch” over ziekenhuisopnames. Deze zijn de afgelopen vijf weken toegenomen, maar in een veel lager tempo vergeleken met het enorme aantal positieve infecties die verband houden met het Omicron-virus. “Het aantal besmettingen is erg hoog, maar de druk op de zorg valt gelukkig mee”, zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers woensdag.

Op versoepelingen wilden kabinetsleden niet publiekelijk vooruitlopen. Premier Mark Rutte zei woensdag dat de kans “heel groot” is dat versoepeling van de beperkingen mogelijk wordt. De ministers van het kabinet kwamen woensdagochtend extra bijeen voor een extra vergadering over het coronavirusbeleid, en het OMT komt vrijdag weer bijeen om de kwestie te bespreken.

Rutte zei dat het kabinet de Tweede Kamer nog voor het weekend zou kunnen informeren over wat het overweegt, “een soort ‘wat zou kunnen’-pakket” aan maatregelen, zei hij. Daarnaast zal het kabinet duidelijk moeten maken dat al deze versoepelingen mogelijk niet doorgevoerd worden, zeker als het OMT een probleem ziet met het voorstel. Alles wat in de tussentijd van tafel is gehaald, wordt dinsdag duidelijk.

De komende dagen wordt ook in andere Europese landen verregaande opheffing van beperkingen aangekondigd. Zo verwacht de Belgische minister die de coronaproblematiek behandelt, Frank Vandenbroucke, dat aanstaande vrijdag bijna alle coronamaatregelen in België zullen worden ingetrokken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?