Bronnen: Kabinet stemt formeel in met versoepeling coronavirusbeperkingen

Image source - Pexels.com


Het coronavirusbeleidsoverleg op het kantoor van premier Mark Rutte dinsdag heeft niet geleid tot grote afwijkingen van de eerder gemelde reeks lockdown-beperkingen die binnenkort worden versoepeld. Het kabinet heeft afgesproken dat de sectoren horeca, cultuur en evenementen onder bepaalde voorwaarden weer open mogen, maar alleen tot 22:00 uur sluitingstijd, bevestigen bronnen.

De details worden dinsdagavond op een persconferentie bekendgemaakt. Ook worden alle sluitingstijden, ook voor supermarkten en niet-essentiële winkels, op elkaar afgestemd. Het nieuws werd bevestigd op ongeveer hetzelfde moment dat het RIVM onthulde dat het aantal ziekenhuisopnames door Covid-19 voor het eerst sinds begin december is gestegen, waarbij het aantal besmettingen met het coronavirus vorige week met 75 procent is gestegen tot recordniveaus.

De versoepeling gaat verder dan wat het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd. In het advies dat het kabinet beïnvloedt bij de besluitvorming staat dat het beter is om “voorlopig de avondsluiting uiterlijk 20.00 uur te laten beginnen”.

Het kabinet wijkt daarom af van het advies, al gaat het niet zo ver als de sluitingstijd van 23.00 uur die de cultuursector wilde.

Dagenlang gingen er geruchten dat dit zou kunnen worden aangepast waar culturele organisaties, zoals theaters en bioscopen, alleen toegang tot 20.00 uur voor het publiek mochten toestaan. Bezoekers zouden dan binnen mogen blijven tot 22.00 uur

Dit werd verlaten vanwege de moeilijkheid die nodig is voor de handhaving, aldus de bronnen. Ook de 25 burgemeesters die de veiligheidsregio’s vertegenwoordigden op de vergaderingen van de Veiligheidsraad drongen maandagavond bij de bespreking van de kwestie met de minister van Justitie aan op duidelijke openings- en sluitingstijden, aldus raadsvoorzitter Hubert Bruls.

Ook de evenementensector mag weer open, maar onder verdere beperkingen. Binnenevenementen mogen maximaal 1.250 mensen toelaten, op voorwaarde dat ze een vaste zitplaats hebben, en buitenevenementen worden beperkt tot een derde van de normale capaciteit. Dit laatste omvat naar verwachting deelname aan professionele sportevenementen.

Voor toegang tot evenementen, horeca en waarschijnlijk musea en dierentuinen zijn toegangspassen voor het coronavirus vereist. Daarmee moeten ze kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt tegen Covid-19, hoewel de geldigheid van deze pas binnenkort kan veranderen met nieuwe vereisten voor een booster-injectie. De pas kan ook laten zien of iemand onlangs hersteld is van Covid-19, of dat hij binnen een bepaalde periode negatief heeft getest op de besmetting met het coronavirus.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?