Bronnen: Kabinet om belastingen op aardgas te verlagen, brandstof om inflatie te verlichten

Image source - Pexels.com


Het kabinet is voornemens om de accijns op brandstof en de btw op energie tijdelijk te verlagen, bevestigen bronnen in de buurt van de overheid na een rapport van het AD. De belastingverlagingen zijn bedoeld om verlichting te bieden van de daling van de koopkracht, die wordt veroorzaakt door een hoge inflatie.

Aardgas en elektriciteit vallen nu onder het hoogste btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk zakken naar het lage tarief van 9 procent. De korting op accijnzen op benzine en diesel staat nog ter discussie. De maatregelen zouden op 1 juli ingaan voor een eerste periode van zes maanden.

De overheid heeft voor de armste huishoudens van het land al 200 euro opzij gezet om hen te helpen hun energierekening te blijven betalen. Bronnen zeiden dat het bedrag met honderden euro’s zal worden verhoogd. Ook wil de overheid huishoudens helpen besparen op het totale energieverbruik door sneller subsidies beschikbaar te stellen voor woningisolatie en andere initiatieven.

Eerder deze week kwam het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe schattingen voor de koopkracht. In het ergste geval zullen mensen dit jaar een verlies van 3,4 procent aan koopkracht hebben, vooral omdat de prijzen van energie en brandstof omhooggeschoten zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het kabinet had bij zijn aantreden beloofd dat de koopkracht ongeveer stabiel zou blijven.

Premier Mark Rutte waarschuwde eerder deze week dat de kabinetsbelofte niet langer houdbaar is. De oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende sancties tegen Rusland creëren een nieuwe economische realiteit. Wel beloofde hij dat het kabinet er alles aan zal doen om de gevolgen voor de portemonnee van mensen te mitigeren, vooral voor mensen die het financieel nog niet zo goed hebben.

Hoeveel het maatregelenpakket gaat kosten, is nog niet duidelijk, omdat de precieze invulling van sommige maatregelen nog in de ministerraad moet worden besproken. Maar minister van Sociale Zaken Karien van Gennip liet eerder doorschemeren dat het vergelijkbaar zou kunnen zijn met de 3 miljard euro aan noodhulp die vorig jaar al was uitgetrokken om de stijging van de energierekening te compenseren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?