“Brigades” om scholen te helpen met taal- en wiskundelessen

Image source - Pexels.com


Leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs krijgen komend jaar extra ondersteuning bij het verbeteren van de basisvaardigheden taal, rekenen/wiskunde, maatschappijleer en digitale geletterdheid. Zo’n 500 scholen krijgen hiervoor extra geld en er staat een “brigade van experts” klaar voor onderwijsinstellingen die het niet kunnen regelen, meldt minister van Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma donderdag.

Verschillende rapporten hebben al aangetoond dat te veel studenten aanzienlijk achterlopen met lezen, schrijven en rekenen. “Hoe hard leraren ook hun best doen, we zien dat dat fundament versterkt moet worden. Daarom gaan we leraren en schoolleiders helpen om leerlingen beter en specifieker vooruit te helpen”, zegt Wiersma.

Het geld zou kunnen gaan naar een extra uur les per dag om bepaalde leerlingen het komende schooljaar te helpen bij het verbeteren van hun lezen, schrijven en rekenen. Het ondersteuningsteam is beschikbaar voor scholen die dit niet met hun bestaande team kunnen regelen. “Ze gaan naar scholen om samen met het docententeam een ​​plan op maat uit te voeren. Extra handen aan het werk in de school, onder regie van de school zelf. Hier kunnen de komende school tienduizenden leerlingen mee geholpen worden. jaar.”

De Algemene Onderwijsbond (AOb) reageert dat in het onderwijs “er gewoon meer collega’s nodig zijn”. “Het klopt dat de minister kijkt wat scholen wel en niet moeten doen. Maar er staat al veel op het bord van docenten omdat er op andere plekken te weinig mensen en middelen zijn”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. Zij vindt dat docenten betrokken moeten worden bij de veranderingen die worden doorgevoerd.

De PO-Raad, de brancheorganisatie voor het basisonderwijs, wil continu toetsen op de haalbaarheid en neveneffecten van Wiersma’s masterplan. “Het onderwijs kampt immers met enorme personeelstekorten en nieuwe plannen mogen het onderwijs niet verkrampen”, aldus de PO-Raad. De organisatie wil dat scholenorganisaties een belangrijke stem hebben bij de verdere uitwerking van dit plan. “Ze moeten het uiteindelijk doen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?