Brief aan het Hooggerechtshof verklaarde Covid-avondklok als legaal

Image source - Pexels.com


Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van Stichting Viruswaarheid.nl om begin dit jaar de landelijke avondklok op te schorten terecht afgewezen, aldus de advocaat-generaal in een memorie aan de Hoge Raad. Dit advies aan de hoogste rechter is niet bindend, maar wordt meestal opgevolgd.

In januari kondigde de minister van Justitie de Tijdelijke Covid-19 Nationale Avondklokregeling aan. Stichting Viruswaarheid.nl heeft samen met twee anderen een kort geding aangespannen tegen de regeling. De voorzieningenrechter oordeelde aanvankelijk in het voordeel van eisers omdat niet was voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor toepassing van een dergelijke noodwetbepaling. De rechtbank oordeelde later echter dat er voldoende rechtsgrond was en vernietigde de uitspraak van de voorzieningenrechter.

De Stichting Viruswaarheid.nl heeft cassatie aangespannen bij de Hoge Raad, ook al is er inmiddels een andere wettelijke basis voor de landelijke avondklok: de Tijdelijke Wet Beperking Openlucht Verblijf Covid-19.

Volgens de Advocaat-Generaal kan het gevaar voor de volksgezondheid door besmetting met het Covid-19-virus worden aangemerkt als een “buitengewone omstandigheid”, zoals vermeld in de Wet bijzondere bevoegdheden civiel. Daardoor mocht volgens het advies aan de Hoge Raad de omstreden avondklok worden afgekondigd.

Wanneer de Hoge Raad uitspraak doet, is nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?