Bijna tienduizend Oekraïense vluchtelingen hebben al een baan gevonden in Nederland


Volgens een vertegenwoordiger van de uitkeringsinstantie UWV werken er momenteel 9.615 Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Dit is meer dan het dubbele van het aantal aan het begin van de maand. Deze gegevens zijn afkomstig uit werkgeversrapporten, aldus het bureau.

Werkgevers die een Oekraïense vluchteling in dienst nemen, moeten zich sinds vorige maand melden bij het UWV. Tussen begin april en afgelopen vrijdag zijn er 9.615 meldingen binnengekomen.

Er waren meer dan 550 meldingen in de eerste week van april, meer dan 850 in de tweede week en meer dan 1.550 in de derde week. Het UWV heeft in de laatste week van april 1.350 werkgeversmeldingen ontvangen en in de eerste drie weken van maart 5.315.

Begin deze maand hadden slechts 4.300 Oekraïense vluchtelingen werk gevonden in Nederland. Toen bleek dat het merendeel van hen via een uitzendbureau in dienst was en voornamelijk in de regio Amsterdam werkte. Ondertussen is het onduidelijk wat die banden zijn.

Lees ook:  Organisaties herinneren zich 1938 Kristallnacht

In Nederlandse gemeenten staan ​​nu ongeveer 60.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. Ongeveer 17% van hen heeft al een baan.

Werkgevers moeten in theorie een tewerkstellingsvergunning aanvragen om een ​​vluchteling aan te nemen, maar de EU heeft een uitzondering gemaakt voor Oekraïense vluchtelingen. Ze zullen in het volgende jaar onmiddellijk kunnen beginnen te functioneren, met minimale administratie. Werkgevers die een Oekraïener in Nederland in dienst nemen, moeten dit alsnog melden bij UWV.

Plaats een reactie