Bijna evenveel vrouwelijke topambtenaren als mannen in Nederlandse gemeenten

Image source - Pexels.com


De grote Nederlandse gemeenten benaderen gendergelijkheid als het gaat om het aantal vrouwen dat als topambtenaar werkt. In de 25 grootste gemeenten van Nederland wordt inmiddels 44 procent van de topambtenarenfuncties ingevuld door vrouwen, meldt BNR op basis van eigen onderzoek.

Topambtenaren bij gemeenten zijn de gemeentesecretaris, die de ambtelijke organisatie aanstuurt, en de directeuren van verschillende gemeentelijke afdelingen, clusters en concerns. Over het algemeen geldt: hoe groter de gemeente, hoe meer ambtenaren er werken.

De gemeenten met het hoogste percentage vrouwen in topfuncties zijn Ede met 75 procent, Zaanstad met 67 procent en Haarlem met 61 procent. De gemeenten onderaan de lijst zijn Almere (27 procent), Dordrecht (20 procent) en Den Bosch (17 procent).

Van de vier grootste gemeenten van Nederland heeft Utrecht met 59 procent het hoogste percentage vrouwelijke topambtenaren. Amsterdam en Rotterdam hebben beide 50 procent vrouw en 50 procent man. Den Haag heeft 38 procent vrouwen. Eindhoven, de op vier na grootste gemeente van het land, heeft 30 procent vrouwen in topfuncties.

Ook op dit front doet de landelijke politiek het goed. Voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis bestaat het kabinet Rutte IV – dat vandaag is beëdigd – uit een gelijk aantal mannelijke en vrouwelijke ministers en staatssecretarissen.

Dat betekent niet dat het tijd is om te relaxen, vindt Mariette Turkenburg van Talent naar de Top, een stichting die organisaties helpt om meer vrouwen aan de top te krijgen. “Gemiddeld doet de overheid het goed, maar het beeld is erg gemengd”, zegt ze tegen BNR. “Die verschillen zie je bij de gemeenten, en we zien ze bijvoorbeeld ook bij de ministeries. Daar is dus zeker nog werk aan de winkel. Ze kunnen niet achterover leunen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?