Bijna een kwart van alle gemeenteraadsleden is bedreigd

Image source - Pexels.com


Tweeëntwintig procent van de gemeenteraadsleden is ooit mondeling, online, fysiek of thuis bedreigd, blijkt uit een enquête van De Telegraaf onder 55 gemeenten. Van de bedreigden is bijna een derde van hen vrouw.

Uit de resultaten blijkt dat 70 procent van de politici die aangeeft lastig gevallen te worden, mondeling wordt bedreigd, terwijl 67 procent van die raadsleden via sociale media is bedreigd, meldt De Telegraaf. Bovendien bleek uit het onderzoek dat maar liefst 28 procent van de gemeenteraadsleden intimiderende situaties thuis had meegemaakt. Twaalf procent kreeg ook te maken met fysieke aanvallen.

Dergelijke dreigementen zorgen ervoor dat sommige raadsleden ontslag overwegen, en ze maken het ook moeilijker om mensen te vinden die lid willen worden van de gemeenteraden. De bevindingen komen overeen met een eerder onderzoek van de NOS waaruit bleek dat bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden de afgelopen jaren zijn verdrievoudigd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?