Bijna 150 D66-leden eisen opheldering over verborgen MeToo-zaak

Image source - Pexels.com


Bijna 150 D66 eiste dat partijleider Sigrid Kaag en het partijbestuur uitleg geven over hun rol bij het verzwijgen van het grensoverschrijdende gedrag van een prominent partijlid. Die uitleg willen ze binnen een week, zeiden ze in een open brief. Ook eisten ze binnen drie weken een partijvergadering waar het bestuur ‘verantwoord moet worden’.

De zaak draait om Frans van Drimmelen, lobbyist, partijstrateeg en voormalig voorzitter van de talentencommissie van de partij. De Volkskrant maakte zaterdag bekend dat uit een vertrouwelijk bericht blijkt dat hij een vrouwelijke collega heeft gestalkt, bedreigd en gechanteerd. De politie had een “waarschuwingsgesprek” met hem, zo blijkt uit het rapport.

De ondertekenaars van de brief zeiden tot hun ontzetting de details van het rapport te vernemen in een Volkskrant-artikel. Zij wezen op de reactie van Kaag dat er bij D66 geen ruimte is voor grensoverschrijdend gedrag. “Toch zijn er veel vragen en onduidelijkheden over de positie van slachtoffers en het optreden van de partijleiding bij het bestrijden en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag binnen D66”, schreven ze.

“Om de rust en het vertrouwen van de leden te herwinnen, roepen we het bestuur op om op korte termijn duidelijkheid te geven over wat er is gebeurd en hoe de partij heeft gehandeld”, schreven ze. “We zijn ervan overtuigd dat we alleen kunnen toewerken naar een feest dat veilig is voor iedereen als de leden volledig op de hoogte zijn van wat er werkelijk is gebeurd.”

Daphnie Ploegstra, de vertrouwenspersoon van de jongerenafdeling Jonge Democraten van D66, initieerde de brief. Nog eens 144 D66-leden ondertekenden het, maar nog geen landelijk bekende partijleden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?