Bijna 13,6 miljoen kunnen stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen; Stemhulp 1,8 miljoen keer geraadpleegd

Image source - Pexels.com


Bij de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar kunnen bijna 13,6 miljoen mensen hun stem uitbrengen. 334 van de 345 gemeenten doen mee en er zijn 8.235 raadszetels te vervullen. Online stemhulpmiddel MijnStem, dat voor 253 gemeenten beschikbaar is, is in de aanloop naar de verkiezingen maar liefst 1,8 miljoen keer geraadpleegd.

Om de spreiding van kiezers te bevorderen en overvolle stembureaus te voorkomen, zijn de stemlocaties, net als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar, drie dagen geopend. Op maandag en dinsdag konden kiezers terecht in ruim 1.700 stembureaus. Vandaag zijn ongeveer 8.800 stembureaus open, de meeste tussen 7.30 en 21.00 uur. Mondkapjes zijn niet verplicht in de stembureaus en het is niet nodig om sociale afstand te bewaren. Toch richten gemeenten de stations zo in dat mensen 1,5 meter uit elkaar kunnen blijven.

Hoewel 334 gemeenten deelnemen aan de verkiezing, wordt er gestemd voor 333 gemeenten. Inwoners van Weesp stemmen op de gemeenteraad van Amsterdam, waar ze zich dit jaar bij aansluiten. Elf gemeenten hebben vandaag geen gemeenteraadsverkiezingen. In acht daarvan vonden onlangs gemeenteraadsverkiezingen plaats vanwege herindelingen. Dit zijn Eemsdelta, Boxtel, Vught en Oisterwijk in 2020 en Maashorst, Land van Cuijk, Pumerend en Dijk en Waard in 2021. De gemeenten Brielle, Westvoorne en Hellevoetsluis houden later verkiezingen. Ze fuseren per 1 januari 2023.

In totaal doen 2.971 partijen mee aan de verkiezingen – 1.776 nationale partijen en 1.095 lokale partijen. In totaal strijden 45.994 kandidaten om 8.235 gemeenteraadszetels. Bij de verkiezingen zijn er voor elke zetel minstens drie kandidaten. Het aantal gemeenteraadszetels is afhankelijk van het aantal inwoners. Acht gemeenten hebben het hoogst mogelijke aantal zetels, namelijk 45.

Vrijwel alle Nederlanders ouder dan 18 jaar kunnen stemmen. Mensen kunnen ook stemmen als ze uit een lidstaat van de Europese Unie of een niet-EU-land komen en hier minimaal vijf jaar wonen. Mensen van buiten de EU die hier minder dan vijf jaar wonen, mogen niet stemmen. Dit komt het meest voor in Amstelveen, waar een tiende van de bevolking niet kan stemmen. Wageningen en Diemen hebben ook relatief veel inwoners die niet kunnen stemmen. Ook gedetineerden mogen stemmen. Dit gebeurt meestal bij volmacht, maar kan ook persoonlijk als ze een dag verlof hebben of als er een stembureau in de penitentiaire inrichting is ingericht.

Om te stemmen heeft u een geldige stempas en een geldig legitimatiebewijs nodig. Een identiteitsbewijs is geldig om te stemmen als het niet meer dan vijf jaar geleden is verlopen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?