Biden begrijpt dat EU Russisch gas niet onmiddellijk kan afsluiten, zegt Nederlandse premier

Image source - Pexels.com


De Amerikaanse president Joe Biden begrijpt dat de Europese Unie gas, olie en kolen blijft kopen uit Rusland, zei premier Mark Rutte. Ook al gebruikt Rusland de opbrengst voor de oorlog in Oekraïne. Biden, die donderdagavond de EU-top in Brussel bijwoonde, wil de EU wel helpen om sneller alternatieven voor Russische fossiele brandstoffen te vinden.

De VS voerden zelf een olieboycot uit tegen Rusland. Voor zijn bezoek aan Brussel, waar hij drie topontmoetingen bijwoonde en alle vooraanstaande westerse leiders ontmoette, drong Biden er bij de EU op aan om ook de Russische fossiele brandstoffen af ​​te schaffen. Maar Biden begrijpt “heel goed” dat het veel tijd gaat kosten, zei Rutte achteraf.

Andere mogelijke aanvullende sancties, zoals het sluiten van Europese havens voor Russische schepen, bleven donderdag evenmin uit. De EU zal zich richten op het verbeteren van de reeds genomen sancties, waren de leiders het erover eens. Europa en de VS zullen samenwerken om snelkoppelingen te elimineren en mazen in de wet te dichten.

Ondertussen beloofde Biden dat de EU kan rekenen op meer vloeibaar gas (LNG) uit de VS. En “dat is veel”, zei Rutte. Ook Canada beloofde Europa meer LNG te leveren, maar dat duurt nog even.

Eenheid was volgens Rutte het sleutelwoord van de topmarathon. Sommige EU-landen zijn zo afhankelijk van Russische energie dat zonder energie “de nationale veiligheid op het spel staat”. Volgens de premier kunnen landen als Duitsland, Italië en Hongarije er nog niet van af.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy richtte zich tijdens de EU-top met klem tot Hongarije, wiens premier nog steeds probeert bevriend te blijven met het Kremlin. Zelenskyy belde opnieuw en vroeg premier Viktor Orban om na te denken over waar hij eigenlijk voor staat. En nu het Oekraïense Mariupol met de grond gelijk is gemaakt, moeten we terugdenken aan tijden waarin soortgelijke dingen met Hongarije zijn gebeurd.

Zelenskyy richtte zich ook rechtstreeks tot Nederland, een uitgesproken tegenstander die de kandidatuur van Oekraïne voor het EU-lidmaatschap versnelde. “Nederland is rationeel”, zei Zelenskyy. “Dus laten we woorden vinden die we allebei kunnen steunen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?