Bezos-jacht zet Rotterdamse brug op wereldkaart

Image source - Pexels.com


De Koningshavenbrug in Rotterdam is wereldnieuws geworden nu een deel van de monumentale brug tijdelijk moet worden verwijderd zodat een enorm jacht van voormalig Amazon-topman Jeff Bezos kan passeren. De afgelopen dagen verschenen er berichten over De Hef, zoals de 95 jaar oude brug ook wel wordt genoemd, in The New York Times, The Guardian en de Franse krant Le Parisien. Het werd ook gedekt door de Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse pers.

The New York Times schreef dat Rotterdam overweegt de historische brug tijdelijk te ontmantelen als de scheepsbouwer daarvoor betaalt. De Amerikaanse krant verwees naar grote protesten die in de jaren negentig uitbraken toen de gemeente overwoog de brug, die niet meer in gebruik was, af te breken. The Washington Post schreef over het ‘industriële erfgoed’ dat in Rotterdam, de ‘maritieme hoofdstad van Europa’, moet worden gesloopt vanwege het megajacht.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei donderdagavond dat er geen vergunning is aangevraagd bij de gemeente Rotterdam om het middelste deel van de ophaalbrug tijdelijk te verwijderen. Dat zou ergens deze zomer moeten gebeuren om het enorme schip van Bezos, de op één na rijkste man ter wereld, te laten passeren. Met een maximale doorvaarthoogte van ruim 46 meter is De Hef niet hoog genoeg voor het jacht.

Le Parisien besteedde aandacht aan Aboutaleb, die in reactie op kritiek het ‘economische belang’ benadrukte. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel berichtte dat De Hef het eerste gebouw in Rotterdam was dat na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog werd herbouwd. De BBC meldde dat de Rotterdamse gemeenteraad in 2017 beloofde de brug na restauratie nooit meer af te breken.

El Pais schreef dat een Nederlandse “historische brug plaats moet maken voor een gigantisch jacht”. De Spaanse krant noemde het een ‘controversiële beslissing’. De Italiaanse Corriere Della Sera schreef dat “een superjacht meer waard kan zijn dan een historische brug”, en de Belgische krant De Standaard meldt dat de brug, die “een turbulent leven had”, plaats moet maken voor het schip.

Ook aan de andere kant van de wereld kreeg de Nederlandse brug aandacht, met berichten van onder meer Radio Nieuw-Zeeland en de Australische nieuwssite News.com.au.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?