Bezoek Surinaamse president aan Nederland ‘echt historisch’, zegt Rutte

Image source - Pexels.com


Het “historische” bezoek van de Surinaamse president Chan Santokhi aan Nederland is een “herbevestiging van een vriendschappelijke relatie”, zei demissionair premier Mark Rutte na een werklunch met het Surinaamse staatshoofd in Den Haag. Beide landen willen er alles aan doen om de banden te verdiepen.

“We willen intensieve samenwerking”, zei Santokhi. Er is afgesproken om de samenwerking op het gebied van veiligheid en recht, maar ook op het gebied van landbouw uit te breiden. Ook zal Nederland het land, een voormalige Nederlandse kolonie, helpen om steun te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds. De relatie is “volledig hersteld”, zei de president.

De betrekkingen waren tussen 2010 en 2020, toen Desi Bouterse president was, aanzienlijk bekoeld. Hij pleegde in 1980 een staatsgreep en zou twee jaar later betrokken zijn geweest bij de decembermoorden. Ook is hij veroordeeld voor drugshandel in Nederland. “De naam ‘Bouterse’ is tijdens het hele gesprek niet genoemd”, aldus Rutte.

De Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander dit jaar een staatsbezoek brengt aan Suriname. In februari heeft de Tweede Kamer hierover een motie van de Denk-partij aangenomen. Op dat punt zijn de twee landen nog niet, stelt Rutte duidelijk. Dat zal jaren van voorbereiding vergen, maar tot nu toe ziet hij geen obstakels aan de horizon.

Santokhi zei dat hij een uitnodiging naar de koning zal sturen.

Santokhi zoekt steun in Nederland omdat zijn land in een financiële crisis verkeert. Het land van ongeveer 600.000 inwoners heeft een schuld van 4 miljard dollar. Ook roept hij de Surinaams-Nederlandse gemeenschap op actief deel te nemen aan de aangelegenheden van zijn land. “Doe mee met Suriname.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?