Bewegen is een basisbehoefte na pandemie: Sportraad

Image source - Pexels.com


Het wordt hoog tijd dat de overheid erkent dat sport en bewegen een eerste levensbehoefte zijn, vindt de Nederlandse Sportraad. Beweging kan helpen om zowel betere bescherming te bieden tegen het ontstaan ​​van ziekten als tegen de ernstige gevolgen van infectieziekten, waaronder Covid-19, zo stelt de raad in een brief aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De raad riep de drie ministers op om sport en bewegen als een eerste levensbehoefte te beschouwen en de Nederlandse bevolking te beschermen tegen inactiviteit. Met twee pandemische “wake-up calls” – gebrek aan lichaamsbeweging en Covid-19 – plus onderzoek waaruit blijkt dat gebrek aan lichaamsbeweging het grootste gezondheidsprobleem van de 21e eeuw is, was de raad verrast en bedroefd dat minister in haar eerste week Conny Helder gaf aan dat sport en bewegen geen essentiële dienst zijn, stelt het.

De raad moedigde de regering ook aan om over te schakelen op gezondheidsbescherming in plaats van gezondheidsbevordering. Gezondheidsbevordering gaat ervan uit dat burgers een individuele keuze kunnen maken voor een gezonde leefstijl, terwijl het uitgangspunt van gezondheidsbescherming is dat de overheid burgers moet beschermen tegen een ongezonde leefstijl.

“Mensen kunnen niet altijd de persoonlijke keuze maken om actief te leven. Kijk maar naar buurten zonder sportvoorzieningen”, zegt raadslid Erik Scherder. “Of neem scholen, kantoren en zorginstellingen waar kinderen, volwassenen en ouderen ‘gedwongen’ zitten. Maar denk ook aan groepen mensen die weinig keuze hebben, zoals mensen met een beperking of een laag inkomen. In situaties als deze moeten mensen door de overheid worden beschermd tegen inactiviteit.”

Bescherming blijkt volgens de gemeente een betere weg te zijn dan gezondheidsbevordering. Dit bleek onder meer uit de antirookmaatregelen, waaronder het verbieden van rookreclame en roken op de werkvloer en in de horeca.

De sportraad vindt dat de overheid een cruciale, beschermende rol kan spelen bij het tegengaan van bewegingsgebrek. Het moedigt ook een wet aan die sport en bewegen voor iedereen toegankelijk maakt.

“De urgentie van de problematiek van inactiviteit is zo groot dat we er niet omheen kunnen”, zegt raadsvoorzitter Michael van Praag. “Tot die tijd biedt de Wet publieke gezondheid het kabinet de mogelijkheid om sport en bewegen essentieel te verklaren, zodat de huidige sport en het oefenaanbod kan onder alle omstandigheden open blijven.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?