Betrokken schadevergoedingsregeling van de Raad van State voor slachtoffers van kinderbijslagschandalen mislukt

Image source - Pexels.com


De Raad van State vindt dat het plan van het kabinet om de slachtoffers van het kinderbijslagschandaal te vergoeden niet op één lijn ligt, meldt NRC. De Raad van State vreesde dat er problemen zouden ontstaan ​​met de schadeloosstelling van de slachtoffers, waardoor het vertrouwen in de Staat zou afnemen.

In een niet-gepubliceerde verklaring waarschuwde het hoogste overheidsadviesorgaan het kabinet om geen overhaaste beloften te doen die niet kunnen worden nagekomen vanwege een gebrek aan juridische status. “Het aflossingsproces is te complex geworden”, citeert de krant de Raad van State. Dit zal leiden tot een verder probleem dat “de beoogde snelheid” om de situatie te herstellen “steeds buiten bereik raakt”.

De Nederlandse belastingdienst beschuldigde duizenden ouders ten onrechte al meer dan tien jaar van fraudeurs, vaak op basis van hun etniciteit of nationaliteit. De ouders moesten het geld dat ze aan kinderbijslag ontvingen in één keer terugbetalen, vaak in de orde van vele duizenden euro’s. Hierdoor kwamen de ouders in ernstige financiële problemen, terwijl ze tegelijkertijd werden afgesneden van toekomstige uitkeringen.

Het derde kabinet van premier Mark Rutte trad in januari af nadat een zeer kritisch rapport over het kinderbijslagschandaal naar buiten kwam. De slachtoffers van het schandaal krijgen 30 duizend euro schadevergoeding, zo heeft het kabinet besloten.

Gemeenten vrezen dat de compensatie opnieuw vertraging oploopt omdat de details van het plan niet helemaal doordacht zijn. Eind september meldden ruim 47 duizend ouders zich slachtoffer van het kinderbijslagschandaal; veel meer dan aanvankelijk verwacht.

Slechts 546 ouders gaven aan tevreden te zijn met de 30 duizend euro, meldt NRC.

Eerder deze week bleek uit een rapport van het CBS dat meer dan 1.100 kinderen uit de opvang zijn gehaald van hun ouders die slachtoffer waren van het uitkeringsschandaal.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?