Betasten, dronken seksuele avances bij klachten tegen VOLT MP

Image source - Pexels.com


Klachten over “grensoverschrijdend gedrag” tegen VOLT-parlementslid Nilüfer Gündogan omvatten seksuele intimidatie, ongewenste aanrakingen, opmerkingen over homoseksualiteit, dronken seksuele avances en woede-uitbarstingen, meldt NRC na een gesprek met vijf van de 13 mensen die klachten hadden ingediend tegen het parlementslid.

VOLT schorste Gündogan vanwege de klachten en vroeg een bureau om onderzoek te doen. Gündogan vocht haar schorsing aan voor de rechtbank, die dinsdag in haar voordeel besliste. Partijleider Laurens Dassen maakte de schorsing ongedaan en verontschuldigde zich bij Gündogan.

Dassen sprak van “tasting, ongewenste seksuele toenadering, intimidatie en positiemisbruik” bij het beschrijven van de klachten tegen Gündogan. Maar dit is de eerste keer dat een van de slachtoffers naar voren komt om met de pers te spreken. NRC sprak met vijf slachtoffers en vijf andere direct betrokkenen. Ze vroegen anoniem te blijven en zeiden dat Gündogan veel vrienden in de partij heeft, waaronder financiers.

Meerdere mensen vertelden NRC over Gündogan die dronken was op haar verjaardagsfeestje op 6 juni 2020. Ze zagen haar om de nek vallen en praten over haar seksleven. Ze kuste een medewerker van VOLT in de nek. Het was niet de eerste keer dat deze man te maken kreeg met ongewenst seksueel gedrag van Gündogan, zegt hij tegen NRC. In 2019 sloeg Gündogan, in dronken toestand, een arm om zijn middel en vertelde hem dat ze lange tijd geen seks had gehad en seks met hem wilde hebben, zei hij. “Ik heb er met niemand over gepraat. Toen moest ik de confrontatie aan. Ik dacht: doe niet alsof. Ik dacht ook dat dit een belangrijk moment zou zijn; we hebben haar nodig in het parlement. Ik overtuigde mezelf ervan dat het niet erg was. .”

Een andere VOLT-medewerker die veel tijd in de buurt van Gündogan doorbracht, zei dat hij laat in de avond een telefoontje kreeg – Gündogan stelde een seksuele ontmoeting voor. Ook hij lachte het weg totdat een collega hem erop wees dat het niet gepast was. Andere VOLT-medewerkers melden ook dronken seksuele toenaderingen na partijbijeenkomsten in Sofia, Rome en Lissabon. Een vrouwelijke medewerkster vertelde over een reis naar Lissabon. “We omhelsden elkaar. Ik was zelf ook aangeschoten. Het werd heel intiem”, zei ze. Gündogan legde haar handen op haar achterste tijdens die omhelzing. “Het was toen bijna grappig. Later dacht ik: wat als een man dit had gedaan?”

Een andere medewerker zei dat Gündogan haar gedurende een lange periode heeft geïntimideerd. “We waren veel samen in één kamer, en toen sloeg Nilüfer me meerdere keren op mijn kont.” De werknemer was toen 17 jaar. “Ik ben er vrij zeker van dat het niet met seksuele bedoelingen is gebeurd. Het was duidelijk bedoeld als intimidatie. Ik schrok. Ik herinner me dat ik thee aan het zetten was. Ze stond naast me en zei: voel je het vandaag? En toen een klap.” De medewerker vertelde Dassen en twee andere collega’s, die haar adviseerden Gündogan te confronteren.

Tijdens een teambuildingweekend van VOLT in de aanloop naar de parlementsverkiezingen vertelde de jonge medewerkster aan de groep dat ze zich niet gerespecteerd voelde door Gündogan. “Ze werd woedend en schold me uit. Ze noemde me een snotneus, een kind. Ze zei dat ik gevaarlijk was voor het feest en dat ik naar haar moest luisteren.” De jonge vrouw barstte in tranen uit. Niemand greep in, zei ze.

Een andere collega klaagde dat Gündogan voortdurend opmerkingen maakte over zijn homoseksualiteit, zelfs nadat hij haar had gevraagd dat niet te doen. Ze bleef hem ‘meisje’ noemen, ook in het bijzijn van anderen. Ze raakte ook zijn kont aan in de gang van het parlement, zei hij. Andere collega’s bevestigden dat deze medewerker, aanvankelijk bevriend met Gündogan, steeds vaker haar doelwit werd. Ze vertelde anderen dat hij een slechte werknemer was en deed meerdere mislukte verzoeken aan de VOLT-leiding om hem een ​​officiële waarschuwing te geven en om zijn contract niet te verlengen. Hij werkt nog steeds bij VOLT maar dan op een andere afdeling.

Meerdere bronnen vertelden NRC dat Gündogan opmerkingen maakte over het uiterlijk van haar collega’s. Kamerlid Marieke Koekkoek zag er onverzorgd uit, zei ze, Dassen moest meer eten omdat hij te mager was. In sms’jes maakte ze grappen over vrouwelijke politici die volgens haar te dik waren.

Volgens de krant zijn VOLT-medewerkers boos dat de partijleiding te laat of helemaal niet heeft ingegrepen, waardoor het idee ontstond dat het gedrag van Gündogan werd getolereerd.

Het bestuur van VOLT en Dassen gaven aan NRC toe dat ze “de risico’s van het gedrag van Nilüfer onderschatten”. “We bieden dan ook onze excuses aan aan alle klagers en iedereen die hierdoor wordt getroffen”, aldus de krant. “We zullen niet nalaten de nodige consequenties te trekken uit de uitkomst.”

Toch is Gündogan na de uitspraak van de rechtbank vorige week weer terug bij VOLT. De dag voor het vonnis schreven vijf van degenen die een klacht hadden ingediend tegen Gündogan – niet degenen die met NRC spraken – een brief aan het partijbestuur waarin ze vroegen om “bescherming” en of het bestuur hun “veiligheid” zou garanderen, aldus de krant . Ze zeiden dat ze zich zorgen maakten over de reactie van Gündogan op hun klachten.

Toen hem om een ​​reactie werd gevraagd, vertelde Gündogan aan NRC dat er “een lastercampagne” tegen haar loopt. “Mensen willen dat ik stop als parlementariër.” Ze heeft het gevoel dat ze “tegen geesten vecht”, omdat de partij haar niet wil vertellen wie klachten tegen haar heeft ingediend. Ze heeft een klacht ingediend tegen VOLT en Dassen wegens smaad en laster.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?