Besluit verwijdering koloniaal standbeeld Hoorn uitgesteld tot na zomer 2022


Hoorn stelt de beslissing over het lot van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen uit tot na de zomer van 2022, zo maakte de gemeente vrijdag bekend.

De gemeente zei eerst de zogenaamde ‘stadsgesprekken’ over racisme en uitsluiting te willen bespreken alvorens een besluit te nemen over het standbeeld. Het imago van de gouverneur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is al geruime tijd onderwerp van felle discussie, wat afgelopen zomer leidde tot felle demonstraties.

De gemeente besloot daarom met inwoners in gesprek te gaan over racisme, het koloniale verleden en het slavernijverleden van Nederland. De resultaten van deze eerste gesprekken worden op 7 oktober door de gemeente gepresenteerd, gevolgd door nog een ronde stadsgesprekken.

Pas als deze besprekingen zijn afgerond met een ‘inclusief beleid’, wordt volgens burgemeester en wethouders beslist over de verwijdering van het beeld.

JP Coen was gouverneur-generaal van de VOC van 1618 tot 1623 en opnieuw van 1627 tot aan zijn dood in 1629. Tijdens zijn bewind liet hij duizenden inwoners van de Banda-eilanden executeren nadat ze tegen afspraken met de Engelsen nootmuskaat hadden geleverd. VOC. Slechts ongeveer duizend van de 15 duizend inwoners van het eiland overleefden de aanval.

Lees ook:  Raad van State waarschuwt voor 'jojo-covid-beleid'

Plaats een reactie