Benzineprijs dicht bij hoogste niveau ooit

Image source - Pexels.com


De adviesprijs voor een liter benzine is dit weekend net onder het hoogste niveau ooit gezakt. Consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso volgt, verwacht dat ondanks de belastingverlaging op 1 april binnenkort een nieuw recordprijs wordt bereikt.

De gemiddelde landelijke adviesprijs op zaterdag is 2.499 euro per liter van 95 euro en 2.184 euro voor een liter diesel. Vrijdag verloren automobilisten nog 2.497 euro per liter voor 95 euro en 2.170 euro voor een liter diesel.

De brandstofprijzen piekten daarvoor op 10 maart. Een liter benzine kostte toen 2.502 euro en een liter diesel 2.375 euro. Op de eerste dag van april daalde de benzineprijs vervolgens met 21 cent, terwijl diesel gemiddeld 13,5 cent goedkoper werd.

De regering wilde enkele concessies doen met de accijnsverlaging, aangezien de energie- en brandstofprijzen sterk zijn gestegen door onder meer de oorlog in Oekraïne. Maar de olie- en gasmarkt is de laatste tijd erg volatiel gebleven, mede door onzekerheid over de aanvoer uit Rusland en tekorten aan raffinagecapaciteit. Hierdoor zijn benzine en diesel de afgelopen tijd weer flink duurder geworden.

Pompeigenaren kunnen afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. In de praktijk betalen automobilisten alleen de adviesprijzen langs de snelweg. Met diverse goedkope pompen moet het toch mogelijk zijn om zo’n 25 cent per liter goedkoper te tanken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?