Benoem aardbevingen Groningen tot nationale crisis, zegt ombudsman

Image source - Pexels.com


De gevolgen van de frackende aardbevingen in Groningen hebben alle kenmerken van een landelijke crisis en moeten daarom als zodanig worden aangemerkt, aldus Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Hij wil hiermee de situatie in Groningen onder de aandacht houden totdat huizen zijn verstevigd, schade is hersteld en bewoners zich veilig voelen, meldt Trouw.

“Ik wilde woorden kiezen die zo hard raken dat mensen denken: verdomme, nu moeten we echt iets doen”, zegt de Nationale ombudsman in een interview met Trouw. “Op de een of andere manier verdwijnt de aandacht voor Groningen. Het duurt te lang en de goede dingen gebeuren niet echt. Dit is een nationale crisis, waar overheid en bestuur anders mee om moeten gaan.”

Van Zutphen adviseerde om in het nieuwe kabinet een minister of staatssecretaris te krijgen die expliciet gericht is op het oplossen van de gaswinningsproblematiek in Groningen. Momenteel is het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor het herstel van schade, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de versterkingsoperatie. En als gevolg daarvan gaat alles in een slakkengang. Van de ruim 26.000 woningen die voor versterking in aanmerking komen, is slechts 8 procent versterkt en is 6 procent in uitvoering.

Groningen verdient een toegewijd kabinetslid, vindt Van Zutphen. “Iemand die zegt: het is nu gedaan en we gaan door. Geen nieuwe onderzoeken, geen nieuwe procedures of nieuwe spelregels meer. Een crisisorganisatie met doorzettingsvermogen.”

De coronacrisis heeft laten zien dat het kabinet belangrijke beslissingen kan nemen en snel en voortvarend kan uitvoeren. ‘Waarom dan niet in Groningen?’ aldus Van Zutphen. “De regering weet al meer dan vijf jaar dat er serieuze problemen zijn. Schade moet worden hersteld, versterkingen moeten worden gedaan en geen van beiden kan van de grond komen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?