Beleggers pessimistisch, vertrouwen in mei weer gedaald: ING

Image source - Pexels.com


Het vertrouwen onder particuliere beleggers is in mei opnieuw gedaald en blijft zeer laag. Een grote meerderheid van de beleggers zag de waarde van hun portefeuille de afgelopen maand dalen, meldt ING, die maandelijks het sentiment peilt in de Beleggersbarometer.

Dit in tegenstelling tot april, toen het vertrouwen juist weer wat aantrok. De indicator van het beleggersvertrouwen van ING daalde van 80 punten in april naar 73 punten deze maand. Daaruit blijkt dat beleggers pessimistischer zijn dan aan het begin van de coronacrisis. Pas in februari van dit jaar was het vertrouwen lager. Elke positie boven 100 duidt op optimisme, terwijl een score onder 100 op pessimisme wijst.

De daling in mei past in een trend van ‘zorgen over de economische situatie in Nederland, de aanhoudende geopolitieke spanningen en oplopende inflatie’. Volgens 37 procent van de beleggers heeft de oorlog in Oekraïne de grootste impact op de aandelenkoersen.

Shell werd door de respondenten het vaakst genoemd als het meest kansrijke bedrijf in de AEX-index om in mei een rendement te behalen. “Dat Shell na jaren weer populair is onder beleggers zal te maken hebben met de prijsontwikkeling”, zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office. “Met een rendement van ruim 40 procent presteert het aandeel dit jaar het beste van alle AEX-aandelen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?