Belastingdienst overtreedt privacywet AVG ernstig met zwarte lijst: Autoriteit Persoonsgegevens

Image source - Pexels.com


De Belastingdienst heeft “de AVG-privacywet ernstig overtreden” door jarenlang de gegevens van ongeveer een kwart miljoen burgers te verwerken in het fraudesysteem FSV, dat fungeerde als een zwarte lijst van mogelijke fraudeurs. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek.

Het onderzoek bevestigde het beeld dat mensen bij het minste signaal op de zwarte lijst kunnen belanden. Een anonieme melding van bijvoorbeeld een boze buurman of jaloerse ex kan al voldoende zijn. En als je eenmaal op de lijst staat, kom je er nooit meer af. De gegevens werden ook veel te lang bewaard en waren toegankelijk voor veel medewerkers van de Belastingdienst.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukte dat de Belastingdienst fraude “uiteraard” moet aanpakken. “Maar uit ons onderzoek bleek dat de Belastingdienst fraudesignalen registreerde en gebruikte op een manier die absoluut niet mag. Onschuldige mensen werden daardoor het slachtoffer.”

FSV was in gebruik van eind 2013 tot begin 2020. Een voorloper van het systeem stond sinds 2001 online. Het systeem werd pas uitgeschakeld nadat mediapublicaties over de zwarte lijst de Belastingdienst in diskrediet brachten.

Nader onderzoek moet nog uitwijzen op welke manieren mensen werden getroffen door hun registratie in FSV. In ieder geval is bekend dat de zwarte lijst een rol heeft gespeeld in het kinderopvangtoeslagschandaal. Zo kregen mensen op de FSV een betalingsregeling geweigerd toen hun kinderopvangtoeslag werd teruggevorderd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?