Bedreigingen tegen gemeenteraadsleden verdrievoudigd sinds 2015

Image source - Pexels.com


Bedreigingen en geweld tegen gemeenteraadsleden zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd. Desondanks is driekwart van de zittende raadsleden van plan om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart weer deel te nemen, meldt de NOS op basis van een onderzoek onder 1.626 van de in totaal ruim 8.000 gemeenteraadsleden in Nederland.

Vijftien procent van de respondenten gaf aan in de afgelopen zittingsperiode te maken te hebben gehad met bedreigingen of geweld, driemaal vergeleken met een vergelijkbaar onderzoek in 2015. Een kwart zei dat dit hun functioneren beïnvloedde, vergeleken met 15 procent in 2015. Vrouwelijke raadsleden worden vaker bedreigd dan hun mannelijke tegenhangers.

De redenen voor de dreigementen of het geweld zijn zeer divers, variërend van coronabeperkingen tot plannen voor windmolens of zonneparken, asielzoekerscentra en Zwarte Piet. Verschillende gemeenteraadsleden gaven aan bedreigd of geïntimideerd te zijn door de burgemeester of een wethouder. Dat gebeurde volgens de omroep in Hollands Kroon, Den Helder, Zaanstad, Diemen en Friese Meren.

Toch is de overgrote meerderheid van de raadsleden van plan om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Dit komt omdat ze hun werk zeer bevredigend vinden: 64 procent zei zeer tevreden te zijn en 21 procent zei redelijk tevreden met wat ze bereikt hebben.

Gemeenteraadsleden die besloten niet meer te lopen, gaven de schuld aan een hoge werkdruk, een slechte sfeer in de gemeenteraad of gezinslasten. Gevraagd naar hun wensen voor de toekomst, zeiden de gemeenteraadsleden dat ze graag een hogere vergoeding, meer opleiding en meer ondersteuning zouden willen.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Wethouders blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat er meer moet worden gedaan om het belang van het raadswerk te stimuleren en de positie van raadsleden te versterken. “Zeker in tijden waarin onze democratie onder druk staat, is het van belang dat het gemeentelijk werk voor veel inwoners aantrekkelijk blijft. Jong en oud, mannen en vrouwen, en met een grote diversiteit aan achtergronden. Democratie is voor iedere burger.”

Voor de meesten is gemeenteraadslid een functie die naast een andere baan wordt vervuld. Gemeenteraadsleden besteden gemiddeld 16 tot 20 uur per week aan gemeenteraadswerk.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?