Bedreigde Nederlandse journalist ontvlucht Griekenland na confrontatie met premier

Image source - Pexels.com


Schokkend, noemde de hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer, Xandra Schutte, wat er in Griekenland gebeurde met de opiniebladcorrespondent Ingeborg Beugel. Beugel was de afgelopen dagen in het nieuws nadat de Griekse premier furieus reageerde toen ze hem tijdens een persconferentie vroeg naar vermeende pushbacks, het terugsturen van boten vol migranten. Schutte bevestigt woensdag een bericht van NU.nl dat Beugel dermate wordt bedreigd dat ze terugkeert naar Nederland.

De Nederlandse journaliste vertelde aan NU.nl dat ze geen bescherming krijgt van de Griekse autoriteiten. Volgens Schutte helpt de Nederlandse journalistenvereniging NVJ Beugel. Op advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade besloot Beugel Griekenland zo snel mogelijk te verlaten. Ze was van plan volgende week naar Nederland te komen voor administratieve zaken, maar dat is vervroegd, zegt ze tegen NU.nl. Ze zei ook dat ze ooit terug zou willen keren naar Griekenland.

Schutte zegt dat een lastercampagne Beugel achtervolgde. Dat gebeurde op sociale media, maar de reacties werden aangewakkerd door overheidsmedia, die in talkshows voortdurend beelden van de Nederlandse journalist tonen en insinuerende opmerkingen maken, zei ze. “Heel zorgwekkend”, aldus Schutte. Volgens de hoofdredacteur staat Griekenland samen met Hongarije helemaal onderaan op het gebied van persvrijheid in Europa.

Volgens Schutte herkent men Beugel nu aan de beelden die van haar blijven circuleren. ‘Ze is niet veilig als ze de straat op gaat. Er is een steen naar haar gegooid.’ Haar veiligheid is nu het belangrijkste. “Als ze eenmaal in Nederland is, gaan we natuurlijk kijken wat we kunnen doen.”

De NVJ maakte dinsdag bekend de bedreigingen aan het adres van de journalist te veroordelen. Beugel werd de afgelopen dagen geconfronteerd met ernstige online bedreigingen en een fysieke aanval in Athene, aldus de vakbond. Het wil dat de Griekse autoriteiten haar veiligheid garanderen en de plegers en plegers van geweld vervolgen. “Tijdens de persconferentie deed Beugel gewoon haar werk als kritische journalist. De Griekse regering zou dan ook voor haar moeten opkomen, nu ze op agressieve en intimiderende wijze wordt bedreigd over haar journalistieke werk.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?