Bars, restaurants mogen in kabinetsvoorstel tot 1 uur ‘s nachts open blijven; Volle stadions, theaters: Report

Image source - Pexels.com


Het kabinet beraadt zich op een voorstel om vanaf 18 februari alle horeca tot 01.00 uur open te laten. Mensen op locaties met een capaciteit tot 500 personen hoeven zich niet op veilige sociale afstand te verspreiden en hoeven op een toegewezen stoel blijven zitten, meldt de NOS. Details van het plan staan ​​in een brief die minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers van plan is te sturen naar de Tweede Kamer, aldus de omroep.

Als het plan doorzet, kunnen er ook meer plaatsen worden toegestaan ​​om toegang te verlenen tot de volledige capaciteit. Locaties die een toegangspas voor het coronavirus nodig hebben, zoals bioscopen, theaters en stadions, kunnen mogelijk het maximale aantal mensen toelaten dat normaal gesproken wordt toegestaan ​​om evenementen bij te wonen. Op locaties waar meer dan 500 mensen naar binnen mogen, zouden nog steeds toegewezen zitplaatsen nodig zijn, maar ze hoeven geen 1,5 meter afstand van elkaar te houden, meldt de NOS. Na goedkeuring worden de plannen waarschijnlijk dinsdag door Kuipers bekend gemaakt op een persconferentie.

Het voorstel is niet definitief en het plan zou kunnen worden geschrapt als de besmettingen met het coronavirus boven de recordniveaus stijgen waar ze momenteel zitten. Daarnaast wordt rekening gehouden met ziekenhuisopnamecijfers. De omroep zegt dat het kabinet optimistisch is, mede vanwege een daling van het aantal ziekenhuisopnames.

Eerder deze week bereikte het aantal gemiddelde dagelijkse Covid-19-hospitalisaties het hoogste punt in vijf weken van 195, waaronder ongeveer 15 opnames op de intensive care. Tegelijkertijd was donderdag de eerste dag in 15 weken dat minder dan 200 patiënten met de ziekte op een intensive care-afdeling lagen. Nog eens 1.315 anderen werden behandeld in een reguliere zorgafdeling, ook in de buurt van een piek van vijf weken.

Overleg door het Outbreak Management Team, gepland voor vrijdag, zal een cruciaal stukje van de puzzel zijn om te bepalen of de coronavirusbeperkingen volgende week kunnen worden versoepeld, en in welke mate. “Het kabinet geeft aan wat er maximaal kan”, zegt een bron tegen de NOS. “Maar pas na advies van het OMT is het zeker of het kan en gaat gebeuren.”

Kuipers nam in januari de rol van minister van Volksgezondheid over. Tot nu toe geeft hij aan dat de nieuwe strategie van het kabinet met het coronavirusbeleid er een is waarin het openhouden van de samenleving voorop staat. Ook brengt hij een nieuwe manier van werken in door eerst vrijdag de Tweede Kamer te informeren over mogelijke beleidswijzigingen, voordat het kabinet daarover een definitief besluit neemt. Ook leidde hij de laatste persconferentie over het coronavirusbeleid, in plaats van premier Mark Rutte, die na Kuipers sprak. De minister van Volksgezondheid zal dinsdag als enige kabinetslid de persconferentie over het coronavirusbeleid bijwonen.

Bronnen vertelden het ANP donderdag ook dat het kabinet hoopte de meeste resterende coronavirusbeperkingen begin maart op te heffen. Dit zou op 8 maart tijdens een persconferentie bekend kunnen worden gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?