Avondklok is een laatste redmiddel, zegt minister van Justitie

Image source - Pexels.com


Het kabinet kan indien nodig opnieuw een avondklok instellen om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, maar demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus zei dat dit “een laatste redmiddel” zou zijn. De wet maakt een herinvoering van de maatregel al mogelijk, zei hij.

De minister benadrukte echter dat het kabinet “niet meteen extreme methoden moet inzetten”. De minister riep iedereen op zich aan de coronavirusregels te houden, zodat herinvoering van de avondklok niet nodig is.

De avondklok was eerder dit jaar van kracht, van eind januari tot eind maart. Grapperhaus citeerde het Outbreak Management Team (OMT) door te zeggen dat de avondklok veel heeft geholpen tegen de verspreiding van het virus. Het exacte effect dat de maatregel destijds had “wordt nog nauwkeurig berekend”.

De invoering van de maatregel in januari leek allerminst zeker, nadat een rechtbank aanvankelijk oordeelde dat er geen deugdelijke wettelijke basis voor was. De rechtbank twijfelde ook aan het nut ervan. Later blijkt in hoger beroep dat het kabinet terecht heeft gehandeld.

Tussen rechtszaken door heeft de regering een noodwet opgesteld, zodat de rechtsgrond moeilijker aanvechtbaar zou zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?