Attje Kuiken gaat PvdA leiden, niet alleen “mind the store”

Image source - Pexels.com


Ook Attje Kuiken wil de komende jaren politiek leider van de PvdA zijn. “Daar ben ik beschikbaar voor”, zei ze kort nadat ze door de leden van haar partij tot fractieleider in het parlement was gekozen. De leden kiezen in juni een nieuwe lijsttrekker.

Kuiken wil meer doen dan ‘op de winkel letten’, benadrukte ze. Volgens haar is er te veel werk aan de winkel in haar partij en in het land. Ze wijst erop dat er volgend jaar provinciale verkiezingen komen, die ook de stemverhoudingen voor de Eerste Kamer zullen bepalen.

De PvdA-leden verkozen bij stemming Kuiken boven Henk Nijboer. Ze volgt Lilianne Ploumen op, die vorige week onverwachts opstapte omdat ze vond dat de rol van partijleider niet bij haar paste.

Kuiken weet nog niet zeker of ze de partij ook bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen wil leiden. “We zijn er nog niet. Ik ben pas voor een half uur gekozen.” Ook wil ze niet speculeren over mogelijke tegenstanders. “We zullen zien wie over twee jaar partijleider wordt, gelukkig hebben we er veel om uit te kiezen.”

Net als haar voorganger, LIlianne Ploumen, wil Kuiken de samenwerking met GroenLinks verder uitbouwen. Maar ze wil eerst met haar volgers praten over hoe dit vorm moet krijgen, ook partijgenoten die minder enthousiast zijn over een nog nauwere linkse samenwerking.

Kuiken verwacht binnenkort een uitnodiging te krijgen van premier Mark Rutte om de Voorjaarsnota te bespreken. Het kabinet moet flinke gaten in de begroting dichten, mede door de oorlog in Oekraïne en compensaties aan mensen die de afgelopen jaren te veel belasting hebben betaald over hun vermogen.

Kuiken benadrukte echter dat steun van de PvdA niet vanzelf gaat. De partij gaat alleen mee in plannen die de ongelijkheid in de samenleving daadwerkelijk terugdringen en grote problemen aanpakken in onder meer het onderwijs en de betaalbaarheid van wonen en energie.

Kuiken werd in één stemronde gekozen. Ze voelt zich dan ook erg gesteund door haar partij. Veel dank is ze ook verschuldigd aan haar tegenstander Henk Nijboer. “Ik voel me gesteund, en andersom zou hetzelfde zijn geweest.”

Zelf maakte Nijboer Kuiken enthousiast bekend. “Attje zal de komende jaren onze fractie met passie, overtuiging en vooral liefde leiden. Daar heb ik alle vertrouwen in en ik zal er alles aan doen om de fractie en Attje hierin te steunen. We gaan er iets moois van maken het.”

Partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent feliciteerde Kuiken. Sent heeft ‘de vaste overtuiging dat ze met haar kennis en ervaring kan laten zien dat een eerlijker en socialer beleid in Nederland mogelijk is’. Sent zei ‘ongelooflijk trots’ te zijn dat de fractie ‘uit twee geweldige kandidaten’ kon kiezen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?